Nye korrupsjonsanklager mot Putin

En lite kjent russisk forretningsmann har skaffet boliger til flere kvinner i kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin, melder nyhetsbyrået Reuters. En talsmann for presidenten avviser anklagene.

Putin Kabaeva

ANKLAGER: Kvinner i kretsen rundt president Vladimir Putin har fått leiligheter av forretningsmannen Grigori Baevskij, hevder nyhetsbyrået Reuters.

Foto: ITAR-TASS / Reuters

Forretningsmannen Grigorij Baevskij er 47 år gammel og kommer fra St.Petersburg.

Han er svært lite kjent, og selv ikke russiske medier har noe bilde av ham.

Men ifølge Reuters viser offentlige arkiver at selskaper som eies av Baevskij har fått statlige byggeoppdrag til en verdi av minst 735 millioner kroner i løpet av de siste to årene.

Han har i flere år samarbeidet med milliardæren Arkadij Rotenberg, som er Putins judopartner.

Katerina Tikhonova

BOLIG: President Vladimir Putins yngste datter, Katerina Tikhonova, oppgir at hun bor i en leilighet som eies av forretningsmannen Grigorij Baevskij, ifølge Reuters.

Foto: JAKUB DABROWSKI / Reuters

Putins datter

Den russiske presidentens yngste datter heter Katerina Tikhonova (29). Hun arbeider ved Moskvas statsuniversitet.

Hun oppga ifølge nyhetsbyrået at hun bodde i en leilighet som Baevskij eide, da hun i 2012 registrerte et privat selskap i sitt navn.

Tikhonova har ikke svart på spørsmål om boligadressen.

Det er ikke kjent om hun faktisk har bodd på stedet eller om har betalt leie der.

Kjæreste?

Alina Kabaeva

SPREK: Alina Kabaeva var tidligere topputøver i rytmisk gymnastikk.

Foto: VINCENT YU / Ap

I 2008 skrev den russiske avisa Moskovskij Korrespondent at den tidligere topputøveren i rytmisk sportsgymnastikk, Alina Kabaeva, var president Putins elskerinne.

Putin avviste påstandene, og avisa ble lagt ned i løpet av kort tid.

Presidenten skilte seg fra sin kone Ludmila i 2014.

Offentlige registre viser at Kabaevas bestemor i 2013 ble eier av et hus og en eiendom i Uspenskoe, et område som er et av de dyreste i Moskva-området.

Russiske medier avviser anklager mot Putin

OMTALER: Russiske medier omtaler opplysningene fra Reuters. Her rapporterer det statlige nyhetsbyrået Tass at påstandene blir avvist i Kreml.

Foto: TASS

Giveren var forretningsmannen Baevskij.

Han har også gitt en leilighet til Kabaevas søster, ifølge Reuters.

Amerikanske anklager

I januar hevdet den amerikanske visefinansministeren Adam Szubin at president Putin er korrupt. Det var første gang det kom slike anklager fra høyt offisielt hold i USA.

Påstandene ble blant annet begrunnet med at Putin gir svært lukrative statlige kontrakter til folk han stoler på, de han ser på som de mest lojale medarbeidere og allierte.

Den amerikanske presidenten bekreftet at dette også er administrasjonens synspunkt.

Avviser alt

Dmitrij Peskov

AVVISER: President Putins talsmann Dmitrij Peskov sier forretningsmannen Baevskij er ukjent både for ham og presidenten.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

– Vi vet ingenting om hvem denne Baevskij er. Presidenten kjenner han heller ikke, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov til Reuters.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Sputnik, er denne saken en del av en mediakampanje som pågår i flere land, og som har som mål å sverte presidenten, hans familie og venner.

Peskov vil ikke svare på spørsmål om statlige kontrakter som blir gitt til Putins nære medarbeidere og kjente.

Men påstandene om samrøre mellom politikk og enorme rikdommer på topp-planet i Russland kommer neppe til å bli mindre etter dette.

SISTE NYTT

Siste nytt