Hopp til innhold

Nye kamper i Sør-Sudan – 272 drept

Nye kamper brøt ut i Sør-Sudans hovedstad Juba mellom soldater som er lojale mot presidenten og dem som støtter visepresidenten i dag. Dødstallene har steget til 272, ifølge myndighetene.

SSUDAN-UNREST

SPLITTET: I dag brøt det ut nye kamper i Sør-Sudans hovedstad. Dødstallet har steget til 272 etter kampene mellom tilhengerne til president Salva Kiir og visepresident Riek Machar.

Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG / Afp

Det er registrert både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre i kampene mellom tidligere opprørere og regjeringssoldater i et område av byen som ligger like ved en FN-base.

Dødstallene etter kampene i Sør-Sudans hovedstad Juba fortsetter og stige. Ifølge myndighetene har 272 mennesker blitt drept i kampene, inkludert 33 sivile melder nyhetsbyrået Reuters.

Frykter ny borgerkrig

Vitner melder at leiren til FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS), der 25.000 interne flyktninger bor, er rammet av kampene. Også UNMISS selv melder om skuddveksling rundt leiren.

– Situasjonen er virkelig ille. Jeg har mange falne hos oss. Jeg tror det kan være mellom 50 og 60, i tillegg til dem fra i går, sier en offiser i leiren, som legger til at noen av de døde er sivile.

SSUDAN-POLITICS-PEACE-AGREEMENT

FORENT: Den tidligere opprørslederen Riek Machar (i midten) og president Salva Kiir (t.h.) sine tilhengere brøt våpenhvilen som ble innført lørdag i dag.

Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Afp

Lørdag morgen ble minst 150 lik brakt til et likhus i Juba etter intens skuddveksling fredag mellom eks-opprørere og regjeringssoldater som i henhold til en fredsavtale egentlig skulle ha patruljert sammen.

Kampene brøt ut mens president Salva Kiir og visepresident Riek Machar satt i møte i presidentpalasset.

En skjør våpenhvile ble innført lørdag, dagen da landet skulle feiret sin femårsdag som selvstendig nasjon, men freden ble brutt igjen i dag.

De nye kampene skaper frykt for at Sør-Sudan igjen skal skli inn i en blodig borgerkrig lik den som kostet titusener av mennesker livet fra 2013 til en fredsavtale ble undertegnet mellom Kiir og Machar tidligere i år.

FILES-SSUDAN-INDEPENDENCE-UNREST

OPTIMISME I 2011: Sør-Sudans uavhengighet ble feiret i hovedstaden i 2011, etter folkeavstemningen som førte til at landet løsrev seg fra Sudan.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Brende: – Fordømmer angrepene

I går gikk utenriksminister Børge Brende (H) ut og fordømte angrepene i Sør Sudan.

Utenriksminister Børge Brende

FORDØMMER: Utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepene i Juba og oppfordrer til nye samtaler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kamphandlingene i Juba er helt uakseptable og meningsløse. Jeg er spesielt bekymret over situasjonen til sivile i de områdene hvor dette foregår, sier Brende.

Utenriksministeren ber nå president Salva Kiir og visepresident Riek Machar, tidligere opprørsleder, ta ansvar for at fredsavtalen som ble inngått i august i fjor gjennomføres.

Ifølge Amnesty International har den to og et halvt år lange borgerkrigen i Sør-Sudan ødelagt mange menneskers psykiske helse i et land hvor det kun finnes to psykiatere fordelt på 11 millioner mennesker.

– Vi angripes av myndighetene

Styrker som er lojale til visepresidenten i Sør-Sudan, Riek Machar, hevder de blir angrepet av styrker som støtter president Salva Kiir i hovedstaden Juba, skriver BBC.

Representanter fra FN har rapportert om kraftige sammenstøt mellom tilhengerne til president Salva Kiir og visepresident, tidligere opprørsleder, Riek Machar i dag.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt