Regjeringsstyrker angriper tidligere allierte i Elfenbenskysten

Ivorianske soldater har gått til angrep på militsgruppa «Den usynlige kommando», og beskylder dem for å ha støttet landets avsatte president Laurent Gbagbo.

Soldater fra «Den usynlige kommando»

Soldater fra «Den usynlige kommando» øver uten våpen i Abidjan-forstaden Abobo. Onsdag brøt det ut kamper mellom militsgruppen og landets nye, Ouattara-lojale hær.

Foto: Rebecca Blackwell / AP

Ibrahim Coulibaly

Ibrahim Coulibaly, leder for «Den usynlige kommando».

Foto: Finbarr O'Reilly / Reuters

Nye kamper brøt ut i Elfenbenskystens største by Abidjan onsdag, halvannen uke etter at landets tidligere president Laurent Gbagbo ble pågrepet.

Les også: Gbagbos parti vil legge ned våpnene | Her blir Gbagbo pågrepet

Luker ut Gbagbo-tilhengere

Den nye regjeringshæren, satt sammen av styrker som støttet landets internasjonalt anerkjente president Alassane Ouattara, driver nå klappjakt på Gbagbo-støttespillere.

Les: Muslimen som ble holdt utenfor

Onsdag var turen kommet til «Den usynlige kommando», en militsgruppe som inntil nå har kjempet side om side med Ouattaras soldater i kampen mot Gbagbo.

Innbyggere i Abobo, en av forstedene til Abidjan, forteller til nyhetsbyrået at de har hørt skuddsalver og eksplosjoner.

Samtidig pågikk det kamper i den vestlige forstaden Yopougon, en av de andre forstedene der «Den usynlige kommando» står sterkt.

– Våre posisjoner i Abobo og Ayaman har vært angrepet av fraksjoner fra den ivorianske hæren, som anklager oss for å hjelpe militsgruppene som fortsatt støtter Gbagbo, forteller militsens leder Ibrahim Coulibaly til Reuters.

«Gi til Cæsar det som tilhører Cæsar»

Militsen, som ifølge Coulibaly teller rundt 5000 soldater, har siden det omstridte presidentvalget før jul kjempet side om side med de nye styrkene som nå utgjør landets regjeringshær. De har sine baser i forstedene rundt Abidjan.

Men gruppene har lite til felles utover hatet mot Gbagbo, og spenningene dem i mellom har til tider ført til voldelige sammenstøt.

Ifølge Coulibaly erklærte han så sent som tirsdag denne uka sin lojalitet til president Ouattara, og avviste at hans soldater hadde havnet i konflikt med andre Oattara-tro styrker.

Samtidig gikk han langt i å ta æren for at Gbagbo til slutt ble kastet.

I et intervju med AFP krevde han anerkjennelse for å ha drevet Gbagbo-lojalister ut fra flere forsteder i Abidjan, og sa det var på tide å «gi til Cæsar det som tilhører Cæsar».

En kilde nær ledelsen i hæren bekrefter at angrepene fant sted onsdag, og sier at flere av Coulibalys styrker ikke hadde møtt tidsfristen for å slutte seg til den nasjonale hæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt