Nye IRA innrømmer å ha drept Lyra (29)

Nye IRA tar på seg skylden for drapet på journalisten Lyra McKee (29) i Londonderry i påsken. De beklager dødsfallet.

Journalist Lyra McKee var på jobb da hun ble skutt og drept. En utbrytergruppe fra IRA sier de står.

DRAP: Journalist Lyra McKee var på jobb da hun ble skutt og drept. En utbrytergruppe fra IRA sier de står bak drapet. Politiet tror ikke McKee var et mål, men at hun ble truffet av noen som skjøt mot politiet under opptøyene skjærtorsdag.

Foto: Brian Lawless / AP

– I et angrep på fienden, ble Lyra McKee på tragisk vis drept mens hun sto ved siden av fiendens styrker, heter det i en uttalelse gruppen har gitt til The Irish News. Ved hjelp av kodeord er det bekreftet at meldingen fra Nye IRA er autentisk, melder nyhetsbyrået DPA.

Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 2008.

Journalisten Lyra McKee ble drept torsdag.

DREPT: Journalisten Lyra McKee ble drept skjærtorsdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

– IRA beklager dødsfallet fullt og helt overfor Lyra McKees venner, familie og partner, heter det videre.

Gruppen bekrefter at McKee ikke var et mål i seg selv, men at de skjøt mot politiet, som gruppen omtaler som «tungt bevæpnede styrker underlagt den britiske kronen». Utbrytergruppen mener opptøyene ble provosert fram av britene.

– Vi har gitt våre frivillige instruks om å være ytterst forsiktige i fremtidige trefninger med fienden, står det også i uttalelsen som er signert T. O'Neill.

Skutt i hodet

Den 29 år gamle journalisten døde etter å ha blitt skutt i hodet mens hun var på jobb og dekket opptøyer i byen Londonderry skjærtorsdag.

Hun skal etter planen gravlegges i hjembyen Belfast onsdag. McKee ble et kjent navn i Nord-Irland da hun i 2014 skrev et blogginnlegg om hvordan det var å vokse opp som lesbisk i landets hovedstad Belfast.

Politiet tror hun ble truffet av skudd fra noen som skjøt mot politiet. En overvåkingsvideo viser en bevæpnet mann med svart ansiktsmaske som sikter på politiet.

Politiet mente allerede tidlig i etterforskningen at det var Nye IRA som sto bak torsdagens opptøyer der biler ble påtent og brannbomber ble kastet av maskerte menn.

Blomster legges ned der journalisten Lyra McKee ble skutt og drept.

BLOMSTER: Blomster lagt ned der journalisten Lyra McKee ble skutt og drept.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

To menn løslatt

To menn på 18 og 19 år ble pågrepet etter drapet, men ble i helgen løslatt uten å bli siktet.

Londonderry, som også er kjent som Derry, har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland. Navnet på byen er gjenstand for konflikt mellom republikanere og lojalister.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt