NRK Meny
Normal

Politiet har stormet Uavhengighetsplassen i Kiev

Tungt væpnet opprørspoliti har stormet Uavhengighetsplassen i Kiev i et forsøk på å fjerne demonstrantene. Tidligere i dag ble ni personer drept og rundt 150 såret i uroen.

Kiev

SE DIREKTE FRA DEMONSTRASJONENE: Politiet har tatt i bruk gummikuler mot demonstranter i Ukrainas hovedstad i Kiev.

Det er i kveld igjen nye harde sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev. Mye tyder på at politiet nå vil prøve å rydde torget for demonstranter, og det er frykt for nye dødelige trefninger mellom demonstranter og politi. Politiet bruker nå vannkanoner for å spre demonstrantene. Demonstrantene svarer med å kaste bensinbomber, stein og fyrverkeri mot politiet.

Mange av demonstrantene på Uavhengighetsplassen nå er tilhengere av det høyreorienterte partiet Svoboda, og flere av dem er trolig bevæpnet.

Kaotiske tilstander

Ny uro i Kiev.

En skadd demonstrant på Uavhengighetsplassen blir hjulpet bort av to kamerater.

Foto: STRINGER / Reuters

Som direktebildene fra Kiev viser har demonstrantene på nytt satt fyr på bildekk og andre gjenstander for å hindre politiet i å komme inn i selve leiren til demonstrantene. Noen rapporter sier at hele leiren står i brann. Ett av de pansrede kjøretøyene til opprørspolitiet er også satt i brann

I kveld har demonstranter på nytt okkupert rådhuset i byen, melder AFP. Dette skjer bare to dager etter at demonstrantene forlot rådhuset, etter at det var framforhandlet en avtale med regjeringen. Situasjonen blir i kveld beskrevet som svært kaotisk.

Også tidligere i dag var det harde sammenstøt mellom politi og demonstranter, og ni mennesker ble drept, sju sivile og to politifolk. Rundt 150 ble såret i uroen.

I ettermiddag ga myndighetene demonstrantene frist til klokken 17 norsk tid med å avslutte protestene.

Skal møte presidenten

– Hvis ikke dette skjer, blir vi nødt til å sette i verk alvorlige tiltak, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet. Nyhetsbyrået AFP meldte ved 16-tiden at T-banen i Kiev hadde stanset trafikken, og at opprørspoliti var i ferd med å ta oppstilling rundt leiren til demonstrantene i sentrum av byen.

Samtidig blir det meldt at det er avtalt et møte mellom president Viktor Janukovitsj og de viktigste opposisjonslederne onsdag formiddag.

T-banestansen, som blir grunngitt med frykt for terrorisme, har ført til store trafikkproblemer i Kiev.

Like før fristen gikk ut kom opposisjonslederen Vitalij Klitsjko med en oppfordring til alle kvinner og barn om av forlate Uavhengighetsplassen, selve senteret for demonstrasjonene.

– Situasjonen ute av kontroll, sier Hans-Wilhelm Steinfeld.

VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterer.

Væpnede demonstranter

Klitsjko sier at han kommer med oppfordringen fordi det er reell fare for at opprørspolitiet kan storme plassen. Samtidig ber både USA og EU president Viktor Janukovitsj om å stanse voldsbruken.

Flere ukrainske nettaviser meldte i ettermiddag at opprørspolitiet allerede har forsert den første barrikaderingen rundt Uavhengighetsplassen, noe de ikke har gjort før. Ved siden av de drepte er minst 150 mennesker såret i uroen i løpet av dagen. En av de drepte politimennene skal ha blitt skutt i halsen, ifølge innenriksdepartementet.

Fjernsynskanalen Kanal 5 melder at en del av demonstrantene har væpnet seg med AK-47 Kalasjnikov maskingevær. Dette er ikke bekreftet av andre kilder. Det blir også meldt at opprørspolitiet har kastet brannbomber mot demonstrantenes telt på Uavhengighetsplassen

Video sv angrepet på Partihovedkvarteret til president Yanukovich i formiddag.

VIDEO: Tilhengerne av opposisjonen i Ukraina har tidligere på dagen angrepet og inntatt hovedkontoret til president Viktor Janukovitsjs parti.

– Skummel situasjon

Tor Bukkvoll

– Det kan skje alvorlige ting i Kiev i kveld, sier forsker Tor Bukkvoll.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier til NTB at det kan skje alvorlige ting når fristen går ut kl. 17. Samtidig antar han at det foregår en eller annen form for forhandlinger mellom opposisjonen og den politiske ledelsen. Han mener det er skummelt at myndighetene truer med tiltak.

Et medlem av Ukrainas nasjonalforsamling sier på Facebook at likene av tre av de drepte demonstrantene befinner seg i en bygning rett ved nasjonalforsamlingen, melder Reuters. To døde mennesker ligger foran T-banestasjonen på den sørøstlige siden av Uavhengighetsplassen, stadig ifølge Reuters.

Brannfolk fant liket av en kontormedarbeider da de holdt på med slukningsarbeid på Janukovitsj' kontor, som ble stormet av demonstranter tidligere på dagen. Det opplyser ukrainske myndigheter.

Minst 150 mennesker er skadd i de voldsomme sammenstøtene i Kiev tirsdag.

Den engelskspråklige avisen Kyiv Post beskriver situasjonen i hovedstaden som «åpen krig» mellom demonstranter og politi flere steder.

«Åpen krig»

Ifølge innenriksdepartementet er 37 politifolk skadd tirsdag, melder nyhetsbyrået DPA.

Samtidig er situasjonen alvorlig for rundt 30 demonstranter som har fått hodeskader, sier leger og helsepersonell på en improvisert helsestasjon ifølge det svenske nyhetsbyrået TT. Mange skal være skadd av sjokkgranater. En person har fått hånden amputert, melder AFP.

Kiev

VIDEO: Se video av kampene mellom politi og demonstranter i Kiev tirsdag formiddag.

Demonstrantene som inntok hovedkontoret til president Janukovitsj' parti, angrep med bensinbomber, også kjent som molotovcocktailer, ifølge en av nyhetsbyrået reportere på stedet.

Flere hundre personer angrep bygningen og knuste vinduer med steinkasting.

Gummikuler og brostein

Tidligere på dagen tirsdag ble det meldt om meget harde sammenstøt utenfor nasjonalforsamlingen, som skulle ha drøftet forslag til endringer av grunnloven.

Politiet i Ukrainas hovedstad Kiev skjøt med gummikuler mot steinkastende demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen. Ifølge nyhetsbyrået DPA og Kiyv Post kunne man også høre skarpe skudd.

Også røykbomber og sjokkgranater ble tatt i bruk av politiet etter at demonstrantene kastet brostein mot dem for å komme nærmere nasjonalforsamlingen. Vannkanoner ble blitt hentet inn, ifølge lokale medier.

Rundt 20.000 demonstranter var samlet i sentrum av byen for å kreve at forsamlingen vedtar omfattende endringer i grunnloven som begrenser president Viktor Janukovitsjs makt.

Men presidenten i nasjonalforsamlingen, Vladimir Rybak, har ifølge nyhetsbyrået DPA nektet å sette forslagene på dagsordenen.

Demonstranter med køller

I protest mot avgjørelsen blokkerte opposisjonen i nasjonalforsamlingen en del av salen.

En gruppe demonstranter, delvis maskert og utstyrt med køller, skal ha brutt gjennom en politisperringen. Skarpskyttere har blitt plassert på taket til nabobygget. Det er skutt med gummikuler mot demonstranter.

Ifølge avisen Ukrainska Pravda har to kvinner blitt truffet gummikulene. Den ene kvinnen skal ha blitt truffet i brystet, men den andre skal ha blitt skutt i ansiktet.

Klitsjko-krav og russisk uttalelse

Ukrainas opposisjonsleder Vitalij Klitsjko oppfordrer tirsdag president Janukovitsj om å ta opprørspolitiet vekk fra Kievs gater for å unngå ytterligere «konflikt i samfunnet».

– Jeg appellerer til presidenten. Ta Berkut (det ukrainske opprørspolitiet) og innenriksstyrker vekk fra gatene. Gjør det, og det vil sørge for en utvei. Det vil være avgjørelsen til en ekte mann, sa Klitsjko til journalister i parlamentet.

Russland sier tirsdag ettermiddag at eskaleringen av uroen i Ukraina er et direkte resultat av medvirkning fra vestlige politikere og europeiske strukturer. Russerne anklager utlendingene for å ha lukket øynene for de aggressive aksjonene fra radikale krefter.

I uttalelsen oppfordrer Russland den ukrainske opposisjonen til «å avstå fra trusler og ultimatumer» og heller etablere en «substansiell dialog» med Ukrainas myndigheter for å bringe landet ut av krisen.

– Stor fare for at volden eskalerer

Pressekontakt i den Den ukrainske forening i Norge, Sofia Øien, følger situasjonen i Kiev tett. Hun forteller at situasjonen både innenfor og utenfor nasjonalforsamlingens bygning er spent og at det er stor fare for at volden eskalerer.

– Lovforslager er fortsatt ikke blitt registrert i nasjonalforsamlingen. Det virker som presidenten og hans parti ikke vil se og høre hva som skjer utenfor parlamentet, sier Øien til NRK.

– Men jeg håper at det finnes fornuftige politikere i nasjonalforsamlingen som skjønner alvoret og gjør grep for å forhindre et blodbad, sier hun.

Regjeringsmotstandere, noen med hjelm, kaster stein mot politiet ved nasjonalforsamlingen i Ukrainas

Regjeringsmotstandere, noen med hjelm, kaster stein mot politiet ved nasjonalforsamlingen i Ukrainas hovedstad Kiev.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Scanpix
Røykbomber og sjokkgranater er tatt i bruk

Røykbomber og sjokkgranater er tatt i bruk av politiet etter at demonstrantene kastet brostein mot dem for å komme nærmere nasjonalforsamlingen.

Foto: Gleb Garanich / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt