Hopp til innhold

- Taliban klar til å forhandle

Taliban i Afghanistan er villig til å gjøre et nytt forsøk på å avslutte 13 år med krig. Før møter med regjeringen skal de militante møte USA denne uka.

Talibankrigere holder våpen, som skal overleveres myndighetene

Et tjuetalls talibankrigere sjekker våpnene som skal overleveres myndighetene. Dette er et lokalt forsoningsforsøk i Jalalabad.

Foto: Noorullah Shirzada / Afp

Nyheten siver ut fra Pakistan. Lederskapet i afghansk Taliban har tilnærmet seg den pakistanske hæren og signalisert at de ønsker fredsforhandlinger. Forrige uke var Kinas utenriksminister i Pakistan og antydet det samme.

Sonderinger med USA

Kilder Reuters har snakket med i afghansk Taliban sier at de vil møte amerikanske tjenestemenn i Qatar i dag og fredag. Dette blir det første offentlig kjente møtet på to år. Det hvite hus' talsmann avviser i ettermiddag at det er avtalt møter. Senere torsdag avviste også en talsperson for Taliban at det ville bli gjennomført samtaler med USA i Qatar.

Signalene denne uka kan være et gjennombrudd for Afghanistans nye president Ashraf Ghani. Han har brukt de første månedene av sin presidentgjerning på å skape tettere bånd og tillit til Pakistan og Kina.

Pakistans statsminister håndhilser på Afghanistans president i London

Nye takter mellom Afghanistan og Pakistan. President Ghani håndhilser på statsminister Sharif etter et møte i London i desember 2014.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Ghani har ikke prioritert å besøke USA eller europeiske land ennå, men har deltatt på internasjonale konferanser og vært i møter med NATO, som før jul i fjor trakk kampstyrkene ut av landet.

USA er ikke nøkkelen

Kilder NRK har vært i kontakt med understreker betydningen av president Ghanis tilnærming til regionen. Spørsmålet flere stiller seg er hvilken erfaring, evne og motiv Kina har til å tilrettelegge en varig løsning.

Taliban opplever det som en anerkjennelse og legitimitet å kunne snakke med USA, men Afghanistan ønsker ikke en alternativ regjering styrt fra Doha.

– USA og Taliban kan bli enige om fangeutvekslinger og en nedtrapping av kampene, men en fredsavtale må inngås med regjeringen i Kabul, ikke USA, sier diplomatiske kilder til NRK.

Pakistan hindret forhandlinger

I et intervju med britiske The Guardian innrømmer Pakistans tidligere president Pervez Musharraf at han bevisst forsøkte å spolere fredstilnærmingene mellom militante Taliban og den afghanske regjeringen. Nå skal samarbeidsklimaet mellom de to landene være annerledes.

Pakistans hærsjef formidlet Talibans ønsket om forhandlinger da Afghanistans president besøkte landet denne uka. Ifølge Reuters kan det bli aktuelt med fredssamtaler mellom regjeringen og afghansk Taliban allerede i mars.

– Et møtested er fortsatt under vurdering. Fortrinnsvis i Islamabad, Kabul, Beijing eller Dubai, sier en diplomat i Kabul, som har blitt brifet om møtet, til Reuters.

– Den endelige avgjørelsen om et møte ligger hos Mulla Omar, ifølge hærsjefen. Talibansjefen konsulteres nå, sier diplomaten, som ønsker å være anonym.

En sivil går forbi en gjennomhullet bildør i Kabul

2014 var det verste året for sivile i Afghanistan. Her går en afghaner forbi en bil, som ble gjennomhullet av en bilbombe i Kabul i oktober 2014.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt