Våpenhvilen satt på prøve etter nye eksplosjoner i Øst-Ukraina

Vitner forteller om vedvarende eksplosjoner i nærheten av flyplassen i Donetsk søndag morgen, melder Reuters. Det skal også være kamper i nærheten av Mariupol, melder Sky News.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS

En ukrainsk stridsvogn tok i natt oppstilling på en av veiene til Russland fra byen Mariupol. Lørdag kveld ble det rapportert om flere eksplosjoner ved byen.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Ifølge vitnet stiger svart røyk opp fra et område i nærheten av flyplassen, som har vært kontrollert av ukrainske myndigheter, mens selve byen Donetsk er kontrollert av prorussiske separatister.

Ifølge opprørere skal flyplassen nå være tom, og kampene foregår ved et militært anlegg i nærheten.

– Hør på lyden av våpenhvile, spøkte en opprører til Reuters-vitnet da anlegget ble angrepet.

– Det er et skikkelig slag som pågår der, sier han videre.

– Kvinne drept

Like etter de første meldingene om eksplosjoner ved Donetsk, kom det også flere meldinger om eksplosjoner i nærheten av Mariupol. Både Sky News og BBCs korrespondenter i byen melder søndag morgen om eksplosjoner.

Kvinnen ble drept i de harde kampene som brøt ut natt til søndag i havnebyen Mariupol, hvor våpenhvilen ble brutt allerede lørdag kveld, ifølge byrådet i Mariupol.

Ifølge lokale tjenestemenn skal en kvinne være drept i kampene i Mariupol, melder AFP. Dersom opplysningen stemmer, er hun det første dødsofferet siden våpenhvileavtalen trådte i kraft fredag.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS

En ukrainsk kontrollpost gikk opp i flammer lørdag kveld da et område utenfor Mariupol ble angrepet.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Den skjøre våpenhvilen som ble inngått mellom partene fredag kveld ble også testet sent lørdag kveld da kraftige eksplosjoner kunne høres utenfor havnebyen Mariupol.

Våpenhvilen og fredsplanen som partene signerte i Hviterussland fredag, forbyr også troppeforflyttinger

Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag så det ut til å være rolig i Øst-Ukraina fram til det ble kveld, og det kom ikke meldinger om nye kamper natt til søndag.

Planla fangeløslatelser

Den nye våpenhvileavtalen er den første der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april, skriver NTB.

I henhold til våpenhvilen var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag, men dette ser ikke ut til å ha skjedd. I tillegg skulle det deles ut humanitær hjel.

Donetsk i Ukraina

SISTE NYTT

Siste nytt