NRK Meny
Normal

– Politiet trekker seg tilbake og tillater demonstrasjoner i Istanbul

Tyrkisk politi trekker seg tilbake etter å ha tatt i bruk tåregass og vannkanoner for å stagge demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul.

Direkte fra opptøyene i Istanbul

SE DIREKTE: Protestene i Istanbul fortsetter.

Det er lørdag flere titalls skadde etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i tyrkiske byer, dagen etter voldsomme sammenstøt i flere tyrkiske byer.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vedgår at det har vært tilfeller hvor politiet har oppført seg ekstremt i håndteringen av demonstrasjonene.

Ifølge AP som siterer lokale medier har politiet nå trukket seg tilbake fra Taksim-plassen, tatt vekk barrikadene og lar demonstrantene protestere i fred.

Demonstrasjonene har hatt utgangspunkt i ombyggingen av Taksim-plassen i Istanbul, som innebærer at parken Taksim Gezi nedlegges.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

MISNØYE: Mange tyrkere ser på statsminister Recep Tayyip Erdogan som stadig mer autoritær.

Foto: Ap

Men demonstrasjonene har utviklet seg til å bli en større protest mot Tyrkias regjering, statsminister Recep Tayyip Erdogan og utviklingen i landet.

Erdogan: – Har vært ekstremt

– Det er sant at det har vært begått noen feil, ekstremisme i politiets håndtering, sier Erdogan, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Innenriksdepartementet vil straffeforfølge polititjenestemenn som har opptrådt «disproporsjonalt», ifølge innenriksdepartementet.

Samtidig har Erdogan tidligere på dagen lørdag bedt demonstrantene om å slutte å protestere umiddelbart. Han har også sagt at han ikke vil endre planene for Taksim-plassen, som omfatter bygging av et kjøpesenter, til tross for protestene.

Erdogan sa også at politiet vil fortsette å slå ned på protestene, og at de kan ha brukt tåregass.

(Saken fortsetter under bildet)

Røyk stiger til værs etter sammenstøt mellom opprørspolit og demonstranter i Istanbul

NYE SAMMENSTØT: Røyk stiger til værs etter sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Istanbul lørdag.

Foto: GURCAN OZTURK / Afp

– Politiet var der i går, og de er ute i tjeneste i dag og også i morgen fordi Taksim-plassen ikke kan være et område der ekstremistene går amok, sa statsministeren.

Ifølge Erdogan blir ombyggingen av plassen brukt som en unnskyldning for å fyre opp under misnøye.

Møtt av tåregass

Lørdag har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Besiktas-nabolaget, ved Bosporosstredet.

Flere hundre personer har lørdag morgen vandret over Bosporos-broen, på vei mot Taksim-plassen. Disse ble møtt av vannkanoner og tåregass, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tyrkiske Halk TV har lørdag meldt om at det blir brukt en annen type gass enn tåregass mot demonstrantene, men dette er så langt ikke bitt bekreftet av andre kilder.

En gruppe demonstranter som løp inn på et hotell for å komme seg unna gassen ble pågrepet, ifølge det private tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Politiet slo også ned på flere hundre demonstranter som forsøkte å ta seg til nasjonalforsamlingens bygning i Ankara.

(Saken fortsetter under videoen)

Demonstrasjon i Marmaris, Tyrkia

ANDRE BYER: Det er demonstrasjoner også i andre tyrkiske byer. Her fra Marmaris.

Bekymret for utviklingen

I den populære feriebyen Marmaris var rundt 1000 mennesker, de fleste av dem unge, samlet til protesttog. Demonstrantene bar tyrkiske flagg, bilder av Tyrkias «landsfader» Kemal Atatürk og plakater med slagord.

Demonstrant med plakat av Atatürk

LANDSFADER: Demonstrant i Marmaris med bilde av Tyrkias «landsfader» Kemal Atatürk.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Vi er bekymret for hvilken retning utviklingen går i. I Tyrkia får religiøse krefter stadig mer makt, det er i gal retning, sier de to 19 år gamle kvinnelige demonstrantene Gulsha og Jena til NRK i Marmaris.

Demonstrasjonen har blitt organisert på sosiale medier og er til støtte for demonstrantene i Istanbul og Ankara, forteller kvinnene. Men NRK får ikke ta bilde av dem.

– Vi bor i Tyrkia, ikke Norge. Det er ikke så lurt å være for frittalende her, sier Gulsha.

– Tåregass er uakseptabelt

Menneskerettighetsgruppen Turkish Human Rights Association har lørdag reagert på bruken av tåregass.

– Bruken av tåregass i slike proporsjoner er uakseptabel, sier Ozturk Turkdogan fra Turkish Human Rights Association til AP.

Tyrkias regjering vedtok i forrige uke, nokså raskt og overraskende, å stramme inn restriksjonene på salg og markedsføring av alkoholholdige drikker. Flere sekulære reagerte, og mange tyrkere ble støtt av at Erdogan forsvarte lovgivningen med å kalle folk som drikker for alkoholikere.

– Folket står opp mot Erdogan, som forsøker å monopolisere makten og blande seg inn i alle livets aspekter, legger han til.

En kvinne holder opp en plakat under sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Istanbul

PARKPROTEST: En kvinne holder opp en plakat under sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Istanbul. Demonstranter forsøker å forhindre at bymyndighetene kan rive Taksim Gezi-parken, men demonstrasjonen har også utviklet seg til en bredere protest mot regjeringen.

Foto: GURCAN OZTURK / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt