NRK Meny
Normal

Ti drept i nye protester mot koranbrenning

I Afghanistan fortsetter demonstrasjonene mot den amerikanske pastorens brenning av koranen. I Kandahar har flere tusen demonstranter samlet seg. Minst ti personer skal være drept i protestene.

Video Demonstrasjoner mot brenning av koranen i Kandahar

Lørdag har det vært store demonstrasjoner mot brenningen av koranen i Kandahar.

I tillegg til de drepte skal minst 80 personer være såret i byen sør i Afghanistan, melder Al Jazeera og Reuters.

Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer er i Afghanistan.

Foto: Privat

– Det som startet kampene i Kandahar var en demonstrasjon mot koranbrenningen, det samme som demonstrasjonen i Mazar-i-Sharif i går, sier frilansjournalist Anders Sømme Hammer på telefon fra Afghanistan.

Demonstrantene satte fyr på en rekke biler, og det ble hørt skudd, skriver nyhetsbyrået DPA. De skal også ha gått til angrep på politiet som har sperret av store deler av byen.

Spredte seg

Protestene har spredt seg til flere steder i byen, som ligger sør i Afghanistan. AFPs reporter i byen melder at han har sett demonstrantene bære ut to døde personer.

Demonstrantene roper «Død over Amerika» og andre slagord. De har satt fyr på bildekk, knust forretningsvinduer og angrepet en fotograf. Kandahar er et senter for Taliban i den sørlige delen av Afghanistan.

Helsepersonell sier at på grunnlag av skadene de døde har, ser det ut som de er drept av harde slag eller steinkasting, skriver NTB.

– Demonstrasjonen ble planlagt av opprørere som ville dra fordel av situasjonen og skape utrygghet, sier talsmannen for provinsguvernøren, Zalmay Ayoubi.

(Saken fortsetter under bildet)

Internasjonale soldater ved Camp Phoenix i Kabul, hvor selvmordsbombere sprengte seg selv lørdag

Internasjonale soldater ved Camp Phoenix i Kabul, hvor selvmordsbombere sprengte seg selv lørdag.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Nato-leir angrepet

I Kabul ble to væpnede menn kledd i burka drept da de angrep en NATO-leir lørdag morgen.

– Angrepet i Kabul høres mer ut som et angrep rettet mot NATO og NATO-soldater. Ikke mot FN slik det var i Mazar-i-Sharif, forklarer Anders Sømme Hammer.

Video Angrep mot base ved Kabul

En Nato-leir i Kabul ble lørdag morgen angrepet av væpnede menn i burka. To angripere skal være drept.

Mennene var utstyrt med automatgevær og rakettdrevne granater, og tre soldater i den amerikanskdrevne leiren Camp Phoenix skal ha blitt lettere såret før angriperne ble drept.

Kabuls politisjef Auoubi Salangi sier det var tre personer som gjennomførte angrepet der lørdag. To sprengte seg selv, mens den tredje ble skutt av sikkerhetspersonell.

– Ikke tilfeldig tidspunkt

Koranbrenning

Pastor Wayne Sapp brant koranen 20. mars.

Foto: EVN
Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011.

Foto: Forsvaret

– Det er en stund siden det har vært den typen selvmordsangrep i Kabul, konstaterer Sømme Hammer.

– Det er nok ikke tilfeldig at det skjer nå, samtidig som at man har uro i store deler av landet, mener frilansjournalisten.

Angrepet skjedde en dag etter at minst sju utlendinger, blant dem en kvinnelig norsk offiser, ble drept i det hittil verste angrepet på FN i Afghanistan.

Taliban tok i en uttalelse på seg ansvaret for angrepet lørdag på Camp Phoenix. En talsmann for Taliban hevdet at sju personer gjennomførte angrepet, men Taliban overdriver ofte omfanget av sine aksjoner.

Pastor angrer ikke koran-brenning

De voldsomme protestene i Afghanistan skyldes at en amerikansk pastor har brent en utgave av koranen, men pastor Terry Jones angrer ingenting.

– Vi er svært oppskaket over denne nyheten, men vi føler oss ikke ansvarlige for det som skjedde, sier Jones.

Pastor Jones ledet an under brenningen av muslimenes hellige bok, til tross for gjentatte advarsler om at en slik aksjon kunne sette livene til amerikanske soldater og andre i Afghanistan i fare.

(Saken fortsetter under bildet)

En afghansk politimann går forbi et utbrent kjøretøy ved FN-kontoret i Mazar-i-Sharif

En afghansk politimann går forbi et utbrent kjøretøy ved FN-kontoret i Mazar-i-Sharif,s om ble angrepet fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Ban Ki-Moon kondolerer

Fredag ble minst sju FN-ansatte drept i et angrep på FN-kontoret i den nordafghanske byen Mazar-i-Sharif da over tusen demonstranter gikk til angrep på FN-bygget i protest mot brenningen av koranen for en uke siden.

En av de drepte var den norske oberstløytnant Siri Skare (53). Skare er den første kvinnelige offiseren som er drept i tjeneste i Afghanistan, og Norges første kvinnelige militærflyger.

Hun arbeidet som militærrådgiver for FNs støtteoppdrag i Afghanistan (UNAMA).

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har lørdag snakket med utenriksminister Jonas Gahr Støre for å overbringe sine kondolanser i forbindelse med drapet på Skare, opplyser UD.

Taliban sier at angrepet i Mazar-i-Sharif fredag ikke har noe med organisasjonen å gjøre.

Det har også vært protester mot brenningen av koranen flere steder i Afghanistan. I Tahar, nord i landet, samlet rundt 1.000 demonstranter seg. Ifølge politisjefen har demonstrasjonen foregått på en fredelig måte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt