NRK Meny
Normal

Nye bilder av terroristens flukt

I dag ble det offentliggjort nye bilder av den 23 år gammel tunisiske studenten, som går rolig bortover stranden i Sousse i retning hotellet med en kalasjnikov i hånda.

stillbilder av gjerningsmannen, gjerningsmannen løper på stranden

Video: Nye amatørbilder viser hvordan terroristen rolig rusler langs stranden før han skyter og dreper 38 mennesker.

Etter at han har skutt og drept flere titalls mennesker, viser en ny amatørvideo hvordan terroristen løper fra åstedet (se video øverst i saken).

Myndighetene i Tunisia jakter nå på en eller flere medskyldige etter terrorangrepet.

Nå forsøker myndighetene å berolige nervøse turister.

– Vi kommer til å utplassere 1.000 væpnede politifolk for å beskytte hoteller og turister, sier Tunisias innenriksminister Najem Gharsalli.

– Vi kan ikke lenger unngå å sette i verk vanskelige tiltak, sier han.

– Sikkerhetssvikt

Søndag var butikker åpne i Port El Kantaoui, og et titall turister var å finne på strendene i nærheten av åstedet for terrorangrepet.

Folk i Sousse har arrangert en marsj i protest mot terroren som rammet byen. Også i hovedstaden Tunis ble det holdt en demonstrasjon.

Men mange i Tunisia har reagert på at gjerningsmannen tilsynelatende enkelt tok seg inn på turistområdet, og at han klarte å ta livet av så mange før han selv ble drept.

– Det som skjedde, er et tegn på sikkerhetssvikt, sier Rachid Ghannouchi, som leder landets nest største parti, det moderate islamistpartiet Ennahda.

Myndighetene har varslet at de vil stenge 80 moskeer som i dag ikke er under statlig kontroll, og som angivelig bidrar til å nøre opp under ekstremisme.

Krever reformer

Eksperter sier imidlertid at selv om myndighetene lover tiltak, vil det kreve omfattende reformer av sikkerhetsstyrkene for å bedre sikkerheten.

– Politiet må gjennomgå sårt tiltrengt profesjonalisering og organisatoriske reformer for at Tunisia skal kunne få en effektiv, proaktiv og vellykket strategi mot terrorisme, sier Yezid Sayigh fra Carnegies Midtøsten-senter.

Problemet med ytterliggående islamister er dessuten stort i Tunisia, noe landets lange grense mot kaotiske og delvis islamiststyrte Libya i øst dels kan forklare. Også i grenseområdene mot Algerie i vest har den tunisiske hæren kjempet mot væpnede islamistgrupper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt