Hopp til innhold

Nye barnebruder hvert syvende sekund

Jenter ned i 10-årsalderen tvinges til å gifte seg med menn som er langt eldre enn dem selv. En ny rapport fra Redd Barna viser at hvert syvende sekund blir en jente under 15 år gift.

Too young to wed

15 MILLIONER: Hvert år gifter 15 millioner jenter under 18 år seg. I utviklingsland er en tredjedel av jenter gift, før de fyller 18 år, viser rapporten til Redd Barna. Tahani (t.v.) var seks år gammel da hun giftet seg med Majed som var 25 år på tidspunktet i Jemen i 2012.

Foto: Stephanie Sinclair / Ap

Jenter helt ned i 10-årsalderen blir giftet bort, ofte til eldre menn, i land som Afghanistan, Jemen, India og Somalia.

I Redd Barnas rapport «Every Last Girl; Free to live, free to learn, free from harm» er land blitt rangert fra hvilke som det er best og verst å være jente i, basert på hvor jenter tvinges til barneekteskap, muligheter for skolegang, hyppigheten av tenåringsgraviditeter og mødredødelighet.

Hvert år gifter 15 millioner jenter under 18 år seg. I utviklingsland er en tredjedel av jenter gift, før de fyller 18 år, viser rapporten.

I India i 2006 giftet denne jenta som var under 18 seg med sin eldre brudgom

UNDER 18: I utviklingsland er en tredjedel av jenter gift, før de fyller 18 år, viser rapporten. Denne indiske jenta er det ikke kjent hvor gammel er, men hun skal være 12 år, ifølge fotografen.

Foto: STR / Afp

– Mulig å gjøre noe med det

Landene som scorer dårligst i rapporten er Niger, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Mali og Somalia. På toppen av listen er Sverige, Finland, Norge, Nederland og Belgia.

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge

FATTIGDOM: En av de viktigste årsakene til barneekteskap er fattigdom, forteller Øie.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Generalsekretær i Plan Norge Kjell Erik Øie sier at barneekteskap er et fenomen knyttet tett opp til fattigdom, og til dels kultur.

– Det er mange årsaker til at barneekteskap finner sted. En av de viktigste er fattigdom og synet på jenter. Den kombinasjonen slår ofte veldig uheldig ut for disse jentene, sier Øie til NRK.

Rapporten fra Redd Barna viser at mange familier på flukt gifter bort de unge døtrene for å sikre sin egen trygghet, skaffe inntekt eller på annen måte klare seg i krigen. Disse jentene får et familieliv istedenfor en barndom, forklarer Øie.

– De må føde barn for tidlig, de må gifte seg med en mann de antagelig ikke vil ha. Sånn set får de ødelagt hele barndommen og ungdommen sin. Det er det mulig å gjøre noe med, sier Øie.

Omayma al Hushan (14) - syrisk flyktning

MOT BARNEEKTESKAP: Blant syriske flyktninger har man sett en økning i antall barnebruder. Fra flyktningleiren i Jordan lanserte Omayma al Hushan (14) et tiltak mot barneekteskap blant flyktninger.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Rapport: – 1,2 milliarder barnebruder i 2050

Gjennom flere vedtak har Det internasjonale samfunnet lovet å sette en stopper for barnebruder innen 2030. Rapporten viser at hvis den nåværende trenden fortsetter vil man se en økning i antall kvinner som gifter seg mens de er barn.

Helle Thorning-Schmidt, leder for Redd Barna Internasjonalt

OND SPIRAL: Jentene som blir tvunget inn i ekteskap ender i en ond spiral, sier Thorning-Schmidt.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Internasjonal leder for Redd Barna Helle Thorning-Schmidt sier at barneekteskap er en ond spiral som tar fra jenter fundamentale rettigheter.

– Jentene som tvinges til å gifte seg tidlig får for det første ikke fullføre skolegang. De blir stadig utsatt for vold, overgrep og voldtekt. Ofte blir de tidlig gravide og risikerer seksuelt overførbare sykdommer.

Hvis nåværende trender fortsetter vil man se en økning fra 700 millioner i dag, til rundt 950 millioner barnebruder i 2030, og 1,2 milliarder i 2050, viser rapporten til Redd Barna.

SISTE NYTT

Siste nytt