Hopp til innhold

Nye avsløringer om Ikea-gründers nazistiske fortid

I en ny svensk bok kommer det fram at Ikea-grunderen Ingvar Kamprad var en svært aktiv nazist.

IKEA med Ingvar Kamprad innfelt

Ingvar Kamprad grunnla 1943 møbelkonsernet Ikea, som han fremdeles kontrollerer gjennom en stiftelse.

Foto: Scanpix/Afp

Adolf Hitler

Mange var på Adolf Hitlers side i den 'Nysvenska rörelsen'.

Foto: Wikipedia
Ingvar Kamprad

At Ingvar Kamprad var nazi-sympatisør ble kjent på 90-tallet. Ikea-gründeren forklarte det hele som en kortvarig ungdomsforvirrelse som ikke stakk dypt.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Sikkerhetstjenesten i Sverige opprettet en personlig profil på 17 år gamle Ingvar Feodor Kamprad i Småland i 1943. Det kommer fram i en ny svensk bok om krigsprofiler.

De nye opplysningene som er avdekket viser at Kamprad var en aktiv nazist, et partimedlem, og at han vervet medlemmer.

I dag er han en av verdens rikeste personer, som følge av at han grunnla møbelkonsernet Ikea.

Har nazimedlemsnummer 4014

I nyhetssammenheng er det ikke ukjent at Kamprad har en fortid som nazi-sympatisør. Men at sikkerhetspolitiet satte opp en en egen fil på ham som nazist, med medlemmsnummer 4014, er derimot ukjent.

Den svenske forfatteren og journalisten Elisabeth Åsbrink forteller dette i sin nye bok Och i Wienerwald står träden kvar, og hun avdekker ytterligere fakta om Kamprads nazistiske forbindelser.

– Det er litt merkelig at Ingvar Kamprad ikke har kommet fram med disse faktaene. Han har sagt at han ønsker å fortelle, og han ønsker å be om unnskyldning, sier Elisabeth Åsbrink til SVT.

Kamprad var aktiv i den moderne svenske bevegelsen, og også svært aktiv i «nazistiska Svensk socialistisk samling SSS » kommer det fram i boken.

Boken skildrer også en ung Otto Ullmann fra Wien som kom til Sverige i en transport av jødiske barn. Han skulle på et senere tidspunkt bli nær venn med Kamprad. Ullmann ble hjulpet av den svenske kirken, på betingelsen at de ble døpt og kom uten sine foreldre, skriver SVT.

Klikk for å se video:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Otto flyttet etter hvert til familien Kamprads store gård i Elmtaryd, hvor han ble gårdsgutt, og han ble kamerat med Ingvar Kamprad som på den tiden var nazi-sympatisør.

Det var gjennom Ullmanns historie at forfatter Åsbrink avdekket nye fakta om Kamprads nazi-fortid.

Kamprads kontakter med nysvenskene og deres grunnlegger og leder Per Engdahl fortsatte lenge etter Hitlers nederlag.

At Kamprad var nazi-sympatisør ble kjent på 90-tallet, og han forklarte det som en kortvarig ungdomsforvirrelse som ikke stakk dypt.

– Det viste seg å være galt. I dag har jeg et helt annet syn, sa Ingvar Kamprad til SVT i 2008.

Jødevenn ble samarbeidspartner

Da Ingvar Kamprad giftet seg i 1950 var Per Engdahl en av få gjester utenfor slekten, og Kamprad skrev i et brev til Engdahl at han var stolt av å være en del av den «nysvenske kretsen».

– At Per Engdahl var et stort menneske, vil jeg mene resten av livet, sier Kamprad.

Samtidig ble den jødiske flyktningen Otto Ullmann en av hans nærmeste venner, og ble en samarbeidspartner i å bygge det framtidige selskapet Ikea.

SISTE NYTT

Siste nytt