Sesongpremiere av Urix: IS-spesial klokken 22.30

I kveldens sesongstart av Urix tar programleder Gry Blekastad Almås deg med ut av Norge og inn i Den islamske stats herjinger og propagandaapparat.

Urix

SESONGSTART AV URIX PÅ NRK2 KL 22.30

I et studio med videoinstallasjon som aldri før har blitt brukt i et TV-studio, barker sesongstarten av Urix løs. Temaet for kveldens sending er den ekstreme islamistiske gruppen Den islamske stat (IS), som har tatt over store deler av Irak og Syria de siste månedene.

Terrorforsker gjest

IS har fått mye oppmerksomhet i media de siste månedene. Deres brutalitet, som de forsvarer med sin ekstreme tolkning av Islam, har sendt flere millioner irakere på flukt.

IS sjokkerer og skremmer. Selv her i Norge har IS vakt sterke reaksjoner.

Forsker Thomas Hegghammer

Terrorforsker Thomas Hegghammer gjester kveldens sesongstart og nye versjon av Urix.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

Å skremme og sjokkere er også organisasjonens mål. IS publiserer videoer og bilder på internett, blant annet av halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

Som svar på IS sin brutalitet har USA startet en militær operasjon i Irak.

I kveldens Urix-sending vil derfor Gro Holm rapportere direkte fra Washington

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Øst-Jerusalem

NRKs midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, kommer i studio under kveldens sesongstart og nye versjon av utenriksmagasinet Urix.

Foto: NRK

D.C. Midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som har base i Kairo, kommer i studio. Han har nettopp vært fire uker i Irak og dekket konflikten for NRK.

I tillegg kommer terrorforsker Thomas Hegghammer i studio. Han skal forsøke å forklare hvor stor trussel IS utgjør, og hva slags krig som nå kjempes mot bevegelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Urix

NY TEKNOLOGI: Urix nye programledere er Gry Blekastad Almås (høyre) og Hege Mo Eriksen. Som første i verden lanserer NRKs Urix en videovegginnstallasjon av den høyoppløselige videoveggen LED med et anti-moaréfilter. Veggen bak programlederne kan vise fire ulike videoer samtidig, med topp bildekvalitet.

Foto: NRK

Først i verden

Som første i verden lanserer NRKs Urix en videovegginnstallasjon av den høyoppløselige videoveggen LED med et anti-moaréfilter. Enkelt sagt gir dette en veldig god bildeoppløsning ved zooming og filming fra siden.

Videoveggen er delt i fire, slik at for eksempel flere av korrespondentene i Beijing, Nairobi, Moskva, London, Brussel eller Washington D.C samtidig kan være med direkte i bakgrunnen mens programleder styrer showet.

Eller så kan de ulike delene av videoveggen vise for eksempel diagrammer, videoopptak eller stillbilder.

Følg Urix på Facebook

SISTE NYTT

Siste nytt