NRK Meny
Normal

Nytt håp tent i blodig konflikt

Den blodigste pågående krigen i verden siden andre verdenskrig kan ha fått en ny vending.

Kongolsesiske soldater feirer seier nær Goma

Da M23-militsen måtte forlate en strategisk militærbase øst i Kongo var stemningen god blant regjeringssoldatene.

Foto: STRINGER / Reuters

I Rumangabo, omtrent 50 kilometer nord for storbyen Goma, marsjerte den kongolesiske obersten Mamadou Ndala, triumferende inn i byen og ble møtt av jublende kongolesere som viftet med palmeblader og hyllet soldatene som hadde gjeninntatt militærbasen i byen.

– Kongo for kongolesere, proklamerte Ndala på swahili til enorm applaus fra de fremmøtte, mens kvinner kastet blomster og ropte ut navnet til soldatene.

Slik beskriver nyhetsbyrået AFP situasjonen da den kongolesiske hæren gjeninntok den viktige militærbasen fra den tutsidominerte militsgruppen M23 denne uken.

Men geriljakrigerne med bakgrunn fra tutsi-militsen til Laurent Nkunda har lovet hevn.

Storoffensiv

I fire dager har regjeringsstyrkene hatt stor fremgang i nabolandet Rwanda og det hele toppet seg da geriljakrigerne måtte forlate den strategisk viktige militærbase nær Rumangabo i går.

Militærbasen som nå igjen kontrolleres av regjeringsstyrkene var Kongos tredje største da den ble overtatt av M23 i fjor.

Dette markerer dermed en viktig vending i kampene i Øst-Kongo, der verken regjeringsstyrkene eller FN-styrkene klarte å hindre militsgruppen i å innta millionbyen Goma i fjor.

Men med stor støtte fra FNs fredsbevarende styrke i Kongo MONUSCO klarte regjeringsstyrkene å utnytte spliden internt i M23, en bevegelse som har kjempet i området siden april 2012.

Offensiven kom samtidig som Rwandas-regjering økte presset mot militsgruppa, som de har blitt beskyldt for å støtte i kampen mot nabolandet Kongo. En støtte som riktignok myndighetene i Kigali hele tiden har benektet, til tross for at FN har lagt frem bevis for samarbeidet.

Vendepunkt

Ifølge en FN-diplomat har M23 nå forlatt alle sine militære posisjoner i område, bortsett fra et lite triangel like ved grensen til Rwanda.

– Hvis disse militære seirene blir fulgt opp med et helhjertet press mot Rwanda og M23 til å få på plass en varig fredsavtale, da kan dette være et viktig vendepunkt i konflikten, sier Michael Deibert, forfatteren bak boken «The Democratic Republic of Congo: Between Hope and Despair», til AFP.

Situasjonen i Øst-Kongo har siden borgerkrigen i Rwanda i 1994 vært preget av krig og voldtekter, der begge sider i konflikten har gjentatte ganger blitt beskyldt for menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser.

M23 har tidligere stilt seg positive til fredssamtaler til tross for at forsøkene på å forhandle seg fram til en fredsavtale har vært mislykket, og sist mandag ble forhandlingene i Ugandas hovedstad Kampala avbrutt.

Blodigst i verden

Minst 900.000 mennesker har flyktet som en direkte konsekvens av at M23-militsen startet sin offensiv i april 2012, ifølge FN, og da de inntok Goma i november i fjor nådde krigen sin klimatiske topp, før de etter kort tid trakk seg ut etter internasjonalt press.

Totalt har over 5 millioner kongolesere mistet livet i det som omtales som den blodigste pågående konflikten siden andre verdenskrig. Millioner er drevet på flykt og lever på grensen til sult. Landet er herjet av sykdommer og voldtekt er dagligdags i landet som fra naturens side er et av verdens rikeste.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt