Ny tyfon på vei mot Filippinene

Millioner av mennesker forbereder seg på en ny tyfon i den flomutsatte delen av Sørøst-Asia, få dager etter at "Ketsana" tok livet av minst 400 personer.

Flom i Manila

Besøkende til et fengsel i Manila.

Foto: MIKE CLARKE / AFP

- Store områder av Manila er tørket opp etter helgens tyfon, men en ny er på vei. Den verste delen vil komme på lørdag har myndighetene varslet, sier NRKs reporter på stedet Ida Dahl Nilssen.

Takler ikke antall trengende

I løpet av formiddagen har det begynt å blåse opp i den filippinske hovedstaden Manila. Stormsesongen startet tidligere enn vanlig, samtidig som den har rammet befolkningstette områder sterkt.

- Det er satt opp evakueringssentre på skoler og samfunnshus, men myndighetene har rett og slett ikke kunnet taklet det store antall mennesker som har mistet hjemmene sine og som har trengt hjelp, sier Nilssen.

Nær 300 omkomne

Tallet på døde etter flommen på Filippinene har steget til 277, opplyser landets myndigheter.

Det er en økning på 30 fra tallet som ble kunngjort onsdag.
42 personer er fremdeles savnet etter flommen, som ble forårsaket av den tropiske stormen Ketsana.

Det nasjonale rådet for koordinering av katastrofer opplyser at antall mennesker som er berørt av flommen har steget til 2,5 millioner.

I Vietnam har tallet på døde etter Ketsanas herjinger steget til 86. Elleve personer er rapportert døde i Kambodsja.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt