Hopp til innhold

Ny studie: Hver tredje innbygger i Hongkong lider av PTSD etter halvår med demonstrasjoner

Det siste drøye halvårets protestbevegelser har ført til psykiske lidelser hos innbyggerne i Hongkong på linje med det man finner hos folk som lever i krigssoner.

Opprørspoliti i Hongkong i aksjon høsten 2019.

Opprørspoliti i Hongkong i aksjon høsten 2019. Stadig sterkere sammenstøt mellom politi og demonstranter det siste halvåret har ført til psykiske lidelser i befolkningen.

Foto: Athit Perawongmetha / Athit Perawongmetha

Det anerkjente britiske medisinske tidsskriftet The Lancet publiserer fredag en studie om den psykiske helsen til innbyggerne i Hongkong.

Undersøkelsen viser at elleve prosent av befolkningen hadde symptomer som tyder på depresjon, skriver AFP:

Det er en like høy andel som i områder med væpnet konflikt eller i etterkant av terrorangrep.

1,9 millioner med PTSD

Samtidig viser undersøkelsen at 32 prosent av innbyggerne har symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Undersøkelsen ble gjort i perioden september-november 2019, flere måneder etter at de store protestene startet i juni 2019.

I rene tall innebærer studien at rundt 1,9 av Hongkongs 7,4 millioner voksne innbyggere lider av PTSD.

Forskerne bak studien sier at de reelle tallene kan være enda høyere, ettersom den ikke har sett på ungdommer under 18 år. Nettopp ungdommer under 18 år har utgjort en stor andel av demonstrantene.

Demonstranter kaster Molotov-cocktails mot politiet i Hongkong i november. Deler av storbyen har til dels sett ut som en krigssone det siste halvåret.

Demonstranter kaster Molotov-cocktails mot politiet i Hongkong i november. Deler av storbyen har til dels sett ut som en krigssone det siste halvåret.

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Kraftig økning

Tallene viser en kraftig økning i antall personer med PTSD-symptomer og depresjon.

I 2015, etter «Okkuper»-protestene året før, hadde rundt to prosent av befolkningen symptomer på depresjon, mot elleve prosent nå.

For PTSD har tallet seksdoblet seg til 32 prosent siden forrige runde med demonstrasjoner.

En av lederne bak studien, professor Gabriel Leung fra University of Hongkong, sier at Hongkong mangler ressurser til å håndtere problemene knyttet til depresjon og PTSD:

– Det er en epidemi av mentale helselidelser knyttet til sosial uro, sier Leung.

Demonstrasjoner over hele verden

Siden den siste runden med demonstrasjoner startet i Hongkong i juni 2019, er opptøyene blitt stadig mer voldelige.

Også en rekke andre storbyer i verden har opplevd store og voldelige demonstrasjoner de siste årene.

– Med stigende sosial uro rundt om i verden, inkludert i storbyer som Barcelona, Delhi, Paris og Santiago, er hvordan sosial helse påvirker folks mentale helse et viktig folkehelse-tema. sier en av lederne bak studien, Michael Ni fra University of Hongkong.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

Momen Jaber spikrer tepper på plass

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakten på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, har en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.