Hopp til innhold

- Vi er klare til avgang!

Barack Obama tar sin niende strake nominasjonsseier over Hillary Clinton etter at han fortsatte sin seiersrekke i Wisconsin.

Barack Obama
Foto: Pat Sullivan / AP

Etter at de første resultatene av opptellingen i Wisconsin har kommet inn, har Barack Obama fått rundt 55 prosent av stemmene.

SE: Ni strake for Obama

Seiersrekken fortsetter

Med seier over Hillary Clinton i Wisconsin, har Barack Obama sikret seg den niende delstats-seieren på rad.

På forhånd omtalte CNNs valgkommentatorer Wisconsin som "inngangsporten til Texas og Ohio", der det 4. mars trolig kommer en avklaring på hvem som blir demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton eller Barack Obama.

Hillary Clinton måtte vinne i Wisconsin for å stoppe Obamas siste seiersbølge, mens Obama måtte vinne delstaten for å få et siste løft før de viktige delstatene Texas og Ohio.

Og da Barack Obama gikk på talerstolen i Texas, hvor han allerede har begynt sin valgkamp, etter at han var utpekt som vinner, var han klar i sin tale.

- Houston, vi er klare til avgang!

NETT-TV: Se Obamas seierstale

SE: Dette er Barack Obama

LES: Dette er Barack Obama

- Nedenfra og opp

Blant republikanerne vant John McCain i Wisconsin, og i sin takketale pekte han på Obama som en som gir tomme løfter om forandring.

Nettopp forandring, som har vært Barack Obamas motto i valgkampen, var også noe av det han selv vektla i sin takketale.

- Problemet er at vi ikke har ledere som kan inspirere. Men vi er her i dag fordi vi fremdeles tror at forandring er mulig. Og det trengs mer enn noen gang, slo Obama fast.

- Og forandring i Amerika skjer ikke fra toppen og ned, men nedenfra og opp! Vanlige mennesker kan utrette ekstraordinære ting når de blir gitt muligheten til det.

Barack Obama

Barack Obama høster stor applaus på sin seiersbølge.

Foto: Rick Bowmer / AP

Slo tilbake

Og som et spark tilbake til John McCains kritikk, brukte Obama også store deler av takketalen sin til å komme med konkrete politiske tiltak. Obama ville slå tilbake mot anklagene om at han vil være en vinglete president uten erfaring og ryggrad.

- Da jeg snakket om at vi må gjøre det dyrere å forurense med bil, gjorde jeg det ikke foran miljøaktivister, men foran bilprodusenter i Detroit. Og da kan jeg love dere at det var stille i rommet, det var ingen applaus å høste. Men deres neste president må ikke fortelle dere det dere vil høre, men det dere trenger å høre, sa Obama til stormende jubel.

Og også Obama sendte en hilsen til rivalen John McCain.

McCain er en virkelig amerikansk helt. Men han støtter president Bush' mislykkede økonomiske politikk, og han vil sende flere tropper inn i Irak. McCain representerer gårsdagens politikk.

Barack Obama om rivalen John McCain

- Klare til å lede

Mens Obama mener McCain tilhører fortiden, vil han selv lede USA inn i fremtiden.

Barack Obama

Barack Obamas slagord 'Ja, vi kan' ropes ut på flere språk blant tilhengerne.

Foto: Dave Einsel / AFP

- Amerika er tilbake, og vi er klare til å ta ledelsen! Ikke bare en militær ledelse, men vi skal være ledende i kampen mot klimaendringer, få slutt på folkemordet i Darfur og gå frem med et godt eksempel. Derfor vil jeg stenge Guantanamo-basen og forby tortur, slo demokraten i medvind fast, og han ble stadig avbrutt av taktfaste rop av slagordet "Yes, we can!"

Det er også ventet at Barack Obama vil vinne nominasjonsvalget i Hawaii, hvor han er født og oppvokst. Det blir i så fall den tiende delstaten han vinner på rad, og han får et kjempeløft før valgene i Texas og Ohio.

Barack Obama ligger etter at de første resultatene har kommet inn, også an til å vinne i Washington. Dette er imidlertid en seier uten noen reell betydning, fordi demokratene har bestemt at resultatet fra partimøtet i Washington 9. februar, skal være det gjeldende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Valg i Brasil: 33 millioner på sultegrensen

Neste helg går Brasil til valg på ny president. Stemmene fra de fattige er avgjørende. Mer enn 33 millioner brasilianere lever nå på sultegrensen, viser en undersøkelse.