Hopp til innhold

Ny stor El Niño på vei

Fenomenet El Niño er i ferd med å oppstå i Stillehavet, og kan føre til tørke og flom i store deler av verden. I Norge kan dette vil føre til kaldere vinter neste år, ifølge statsmeteorolog.

Veien ødelagt i Peru

FLOM: Veien ble skylt bort under El Niño i 1998. Her prøver de å frakte en sending av fersk fisk på Pan American motorvei i Peru.

Foto: SCOTT DALTON / AP

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Ifølge prognoser gjort av Australske meteorologer vil det oppstå en betydelig El Niño-effekt senere i år. Variasjonen av temperaturen i havet vil føre til ekstremvær rundt om hele kloden, skriver BBC.

I Norge kan værfenomenet, som følger effekten, føre til lavere temperaturer neste vinter.

Kald vinter i Norge

– Forskning har vist at Nord-Europa kan få en kaldere og tørrere vinter under El Niño, men det vanskelig å fastslå om det er en sammenheng, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Fenomenet oppstår i Stillehavet og den siste store El Niño kom vinteren 2009/10.

I januar 2010 var gjennomsnittstemperaturen i Oslo minus 8,1 grad. Det er fire grader kaldere enn normalen.

– Vi vil ikke merke El Niño slik de gjør i stillehavsområdet, men en endring i et så stort området vil kunne påvirke hele værsystemet, forteller Gislefoss.

Været 12.01.2010

KALD VINTER: Tidligere har El Niño ført til kaldere vintre i Nord-Europa. Bildet viser været den 12. januar 2010.

Foto: Meteorologisk institutt

Store ødeleggelser

Endringen i værsystemet som følge av El Niño har tidligere ført til skogbranner og tørketider i Australia, Afrika, India, Malaysia, Indonesia og Fillipinene.

I 1998 døde 296 personer og 67 000 familier mistet hjemmene sine i Sør-Amerika, som følge av El Niño.

PERU EL NINO

MYE NEDBØR: En mann graver gjørme bort fra hjemmet sitt ved Huaycoloro-elven i Peru. Flere hundre mennesker mistet livet som følge av El Niño i 1998.

Foto: MARTIN MEJIA / AP

Både i 1998 og i 2009 førte El Niño til tørketid og vannmangel i India, mens Sør-Amerika fikk våte somre langs kysten som fører til flom og jordskred.

Når vanntemperaturen øst i Stillehavet blir varmet opp, flytter fisken seg dypere i havet. Dette skaper store konsekvenser for firskenæringen på kysten av Sør-Amerika.

Tørke på grunn av El Niño

TØRKE: El Niño førte til vannmangel nord i Brasil i 2010. Vannstanden i elven Negro var 20 centimeter over rekorden fra 1963.

Foto: EUZIVALDO QUEIROZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt