NRK Meny
Normal

Nord-Korea: Kim Jong-un gjeninnsetter tidligere statsminister

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un sparket i dag statsminister Choe Yong-rim og gjeninnsatte tidligere statsminister Pak Pong-ju.

Pak Pong-ju

TILBAKE SOM STATSMINISTER: Pak Pong-ju fikk sparken i 2007, men er nå tilbake i rollen som statsminister i Nord-Korea.

Foto: REINHARD KRAUSE / REUTERS

Choe Yong-rim ble dermed bedt om å forlate posten, som han har hatt siden juni 2010, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

Det statlige nyhetsbyrået ga ingen forklaring på skiftet av regjeringssjef som skjedde under et møte i nasjonalforsamlingen.

Tidligere kritisert for å se til Kina

Utnevnelsen av Pak i 2003 ble ansett som et forsøk på å bedre økonomien i et av verdens fattigste land. Det antas at over 2 millioner mennesker har sultet i hjel i Nord-Korea siden 1990-tallet.

Pak fikk kritikk for å være for opptatt av forslag fra Kina om økonomisk utvikling, og det ble sagt at han burde ha vært mer opptatt av ideer som kom på hjemmebane.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt mandag et møte i parlamentet hvor han kom med den overraskende nyheten.

(Artikkelen fortsetter)

møte i parlamentet Nord-Korea

Kim-Jong-un holdt møte mandag hvor Choe ble sparket og Pak ble innsatt.

Foto: KCNA / Reuters

Nord-Korea: Vi er i krigstilstand

På grunn av den brutale krigsretorikken Nord-Korea har tatt i bruk den siste tiden, følger verdenssamfunnet nøye med på politiske endringer innad i landet.

I helgen varslet Nord-Korea at de er i krigstilstand.

– Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, heter det i kunngjøringen som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

Opphevet våpenhvileavtalen

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Nord-Korea regnes for å være det landet i verden hvor nasjonalforsamlingen har minst møtetid. Representantene treffes under normale omstendigheter én gang hver vår. Kim innkalte imidlertid også til et møte i september i fjor – et tegn på at han ønsker å styre landet noe annerledes enn sin far, avdøde Kim Jong-il.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt