Edouard Philippe blir ny statsminister i Frankrike

I Frankrike har president Emmanuel Macron nettopp offentliggjort at Edouard Philippe blir landets nye statsminister. Han kommer fra sentrum-høyrepartiet Republikanerne.

Edouard Philippe annonseres som ny statsminister i Frankrike. Macrons generalsekretær Alexis Kohler stod for annonseringen

Edouard Philippe er 46 år gammel og har vært ordfører i byen Le Havre siden 2010.

For det store publikum i Frankrike er han forholdsvis ukjent.

FILES-FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT

Edouard Philippe er Frankrikes nye statsminister.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Philippe er jurist, han har studert på de samme universitetene som Macron og deler mange av hans synspunkter på økonomi og sosiale spørsmål, skriver nyhetsbyrået AFP.

Valget av ham kan ses på som et forsøk på å trekke flere republikanere mot det politiske sentrum.

President Macron har tidligere sagt at han vil ha mange nye mennesker med seg i styret av landet, og med valget av Philippe har han åpenbart holdt dette løftet.

Et annet løfte er å få flere yngre mennesker med i politikken.

Søker støtte

Med valget av Philippe kan det bli lettere for Macron å få et flertall i parlamentet bak seg.

Parlamentsvalget i Frankrike er i juni, og presidenten er hevet over valgkampen.

Det blir den nye statsministeren som skal lede valgkampen for det nye sentrumspartiet som nå heter «La republique en marche».

I ettermiddag skal Macron på sin første utenlandsreise, det blir til Tyskland der han skal møte forbundskansler Angela Merkel.

– Vi trenger et mer effektivt Europa, et mer demokratisk Europa, et mer politisk Europa fordi det er instrumentet for vår makt og suverenitet, jeg vil arbeide for det, sa president Macron i går.

På en pressekonferanse i dag sa Merkel at det kan bli mer dynamikk i det europeiske prosjektet med Macron som president i Frankrike.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt