NRK Meny
Normal

Bytter ut statsministeren etter katastrofevalg

President François Hollande bytter ut statsministeren etter elendig valgresultat. Innenriksminister Manuel Valls blir ny statsminister i landet.

Francois Hollande

Hollande sa at han vil fortsette å kutte i arbeidsgivernes kostnader for å bidra til at det skapes flere arbeidsplasser.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Manuel Valls

Innenriksminister Manuel Valls er Frankrikes nye statsminister.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

I talen som var innspilt på forhånd, og som ble sendt samtidig på alle de store TV-kanalene i landet, sa den franske presidenten at han hadde fått med seg folkets misnøye og skuffelse.

Han innrømmet at forandringen har vært få og at det har gått for sakte, at det har vært for få jobber og for stor arbeidsledighet, at det har vært for lite sosial rettferdighet og for høye skatter.

En dreining mot høyre

– Men nå er det på tide å starte en ny etappe. Jeg har bedt Manuel Valls lede en ny regjering. Det blir en kampregjering, sa Hollande.

I den sju minutter lange tale, som ble holdt i festsalen i Elyséepalasset i Paris, takket han statsminister Jean-Marc Ayrault for innsatsen.

Presidenten sa at den viktigste jobben for den nye regjeringen nå, blir å styrke økonomien i landet.

Han foreslår en solidaritetspakt som skal inneholde skattelettelser for arbeidere og andre lønnsmottakere. Hollande sa videre at Frankrike må overtale EU til å ta hensyn til innsatsen for å skape vekst i økonomien og styrke konkurranseevnen.

51 år gamle Manuel Valls er født i Barcelona og ble fransk statsborger i 1982. Han blir omtalt som en som hører hjemme i høyresiden av sosialistpartiet, en sosialdemokrat i tysk eller skandinavisk ånd, ifølge Wikipedia. Ifølge meningsmålinger er han en av de mest populære politikerne i sitt parti.

Det er ventet at Valls vil presentere den nye regjeringen innen noen dager.

FRANCE-CHINA-DIPLOMACY

President François Hollande (t.v.) takket Jean-Marc Ayrault for innsatsen.

Foto: MICHEL EULER / Afp

Sosialistene beholdt kronjuvelen

Et lyspunkt i det dårlige valget for Sosialistpartiet var at de beholdt kronjuvelen Paris, med Anne Hidalgo som Paris første kvinnelige ordfører.

Da stemmene var talt opp søndag, måtte venstresiden konstatere at de hadde tapt 151 byer med mer enn 10.000 innbyggere til høyresiden. På listen over de ti byene med over 100.000 innbyggere som nå har gått over til høyresiden, er både Toulouse, Caen og Reims.

De fleste av disse byene tok sentrum-høyre-partiet UMP, partiet til den tidligere presidenten Nicolas Sarkozy.

– Retningen i landet endres

«En blå bølge» kalte UMP-leder Jean-François Cope det faktum at en rekke byer skiftet fra venstre til høyre.

Men også Marine Le Pen og Nasjonal Front hadde grunn til å smile da resultatene kom, for de gjorde det historisk godt.

De ligger nå an til å kunne smykke seg med ordførere i minst elleve byer, og tok dessuten det syvende distriktet i Marseille, som har mer enn 150 000 innbyggere.

Historisk for Nasjonal Front

Valgdagsmålingene tyder på at UMP fikk 45 prosent, mens sosialistpartiet fikk 43 prosent og Nasjonal Front, som bare stilte i et fåtall kommuner, fikk syv prosent.

Oppslutningen rundt valget var lav, og ifølge analytikere var det noe som talte til Marine Le Pen og hennes Nasjonal Fronts fordel. For mens de hadde vært dyktige på mobiliseringen av grasroten, lot mange av sosialistpartiets velgere være å ta turen til valgurnene.

– Det har vært en svart søndag, kommenterte den sosialistiske parlamentarikeren Jean-Christophe Cambadelis etter valget.

Flere analytikere mener at det er den høye ledigheten i Frankrike, og det at regjeringen ikke har maktet å rydde opp i økonomiske problemer som gjør at sosialistpartiet nå straffes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt