NRK Meny
Normal

Andre runde av folkeavstemningen om Egypts nye grunnlov

Millioner av velgere skal lørdag gi sin stemme for eller imot forslaget til ny grunnlov i Egypt. Lite tyder på at avstemningen løser den spente situasjonen i landet som nå er splittet politisk.

Kvinne stemmer i Giza i Egypt

En kvinne er en av flere millioner som lørdag avlegger sin stemme i folkeavstemningen rundt ny grunnlov i Egypt.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Jeg møtte opp tidlig for å være sikker på at min nei-stemme blir en av de første blant mange millioner som sier nei til Morsi og Det muslimske brorskapet, sier Mahmoud Abdel-Aziz til nyhetsbyrået AP utenfor et valglokale i byen Giza like sør for hovedstaden Kairo.

Soldat holder vakt ved valglokale i Giza i Egypt

En soldat holder vakt ved valglokale i Giza i Egypt.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Abdel-Aziz jobber til daglig som leder i et oljeselskap i landet som i de senere månedene har vært preget av uroligheter.

Så langt har valgavviklingen gått rolig for seg, men ved valglokalene er det tydelig nærvær av sikkerhetsstyrker som bærer våpen og holder vakt langs køene av spente velgere.

Det er lange køer ved flere stemmelokaler både i Giza ved Kairo og andre deler av landet.

NRKs Midtøsten korrespondent kan melde om store problemer ved stemmelokaler nord i Nildeltaet i Minufiyah.

Lokalene har hatt problemer med å åpne for velgerne i morgentimene i dag på grunn av mangel på dommere som kan overvåke folkeavstemningen.

Dommerne i Egypt har vært svært skeptisk til president Morsi etter at han tidligere innvilget seg utstrakte fullmakter som ikke kunne overprøves av rettsvesenet.

Valgkommisjonen har lørdag bestemt at åpningstiden for valglokalene skal holdes åpne lenger. Opprinnelig skulle valglokalene stenge klokken 18, men nå forlenges åpningstiden til klokken 23 lokal tid.

Folkeavstemningen skjer kort tid etter omfattende sammenstøt mellom demonstranter og politi i havnebyen Alexandria.

Myndighetene kunne utpå kvelden fredag opplyse at 32 mennesker var skadet i sammenstøt mellom politi, demonstranter mot grunnloven og motdemonstanter som støtter loven og det islamistiske partiet til president Mohamed Morsi.

Les også: Skjøt tåregass mot demonstranter

Valglokale i Giza, Egypt

Valglokale i Giza, Egypt

Foto: Amr Nabil / Ap

Splittet land

– Jeg stemmer ja for stabilitet, er budskapet fra Sahar Mohamed Zakaria da nyhetsbyrået AP møter henne.

Selv om hun stemmer i samme valglokale som oljearbeideren som fronter et klart nei til den nye grunnloven, er hun langt fra enig med ham.

Kvinnen som jobber som regnskapsfører og er mor til tre støtter Morsi og hans nye grunnlov.

Landet Egypt er likevel splittet. Opposisjonen er imot både grunnloven og prosessen for å få den vedtatt. Landets president Mohamed Morsi har dessuten tatt en rekke omstridte beslutninger de siste månedene, som har økt motsetningene mellom hans tilhengere og motstandere.

Lørdag stemmer 17 av Egypts 27 provinser for eller imot den nye grunnloven. Totalt er rundt 25 millioner innbyggere stemmeberettigede i denne fasen av folkeavstemningen.

Demonstranter barket sammen med sikkerhetsstyrker i Egypts nest største by Alexandria.

VIDEO: Se sammenstøtene som var i Alexandria på fredag.

Første fase av folkeavstemningen ble gjennomført den 15. desember, og ga et foreløpig ja-flertall ifølge uoffisielle resultater. Valgdeltakelsen under den første fasen var på bare 32 prosent, ifølge de uoffisielle tallene. Blant disse fikk Morsi støtte for den nye grunnloven, med et ja-flertall på 56 prosent.

Omstridt forslag og omstridt prosess

Grunnlovsforslaget er meget omstridt. Det er vedtatt av den grunnlovgivende forsamlingen etter at venstreorienterte, liberale, kvinnelige og kristne representanter forlot forsamlingen i protest.

Også tidspunktet er omstridt. Opposisjonen mot president Mohamed Mursi mener folkeavstemningen holdes uten at det er ført en grundig debatt om forslaget.

Mohammed Morsi

President Mohammed Morsi avla sin stemme i første fase av folkeavstemningen den 15. desember.

Foto: Uncredited / Ap

I byen Zakaria møtte nyhetsbyrået AP dog en kristen velger som ikke tenker på samme måte som de kristne representantene i grunnlovsforsamlingen.

– Jeg stemmer ja for stabilitet, og for å få orden på de store økonomiske problemene i Egypt, sier Hanaa Sakim til nyhetsbyrået.

President Mursi og Det islamske brorskap støtter forslaget.

Til tross for at hun er kristen støtter hun grunnloven. Som innbygger i Zakaria står hun i gå blant menn med lange skjegg og kvinner innpakket i konservative muslimske plagg. I området står de islamistiske kreftene sterkt. For henne er derimot økonomi det viktigste.

– Jeg har en sønn som ikke har fått utbetalt lønn de siste seks månedene. Vi har vært i denne krisen så lenge nå at jeg er ganske lei og fortvilt, sier Sakim til AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt