Hopp til innhold

Sprakk i ferien - ny røyk fra vulkanen

Etter å ha vært røykfri i halvannen måned, stiger det nå igjen opp damp fra Eyjafjallajökull på Island.

Eyjafjallajökull

Dette bildet viser de tre kilometer høye skyene med vanndamp som steg opp fra Eyjafjallajökull fredag formiddag.

Foto: Mila

I slutten av mai kom de foreløpig siste røyksignalene fra vulkanen. Da hadde vulkanen spydd ut røyk og aske mer eller mindre sammenhengende siden utbruddet 20. mars.

Flytrafikken har dermed vært forskånet fra Eyjafjallajökulls aktiviteter i nesten to måneder, selv om forskere har sagt at det er altfor tidlig å si at faren er over.

Ny røyk

I formiddag kunne islendinger igjen registrere at store mengder røyk pumpes ut fra det vulkaniske fjellmassivet. Tydelige, hvite striper, opptil tre kilometer høye, ses nå tydelig fra søndre Island.

Se webkamera her.

Røykskyen skal imidlertid kun bestå av vanndamp, og har ingen aske i seg.

Sigthrúdur Ármannsdóttir ved Islands meteorologiske institutt, sier til ruv.is at dampen kommer fra at store mengder vann i det vulkaniske krateret blir varmet opp av magma og glødende stein.

Det er foreløpig ingenting som tyder på nye utbrudd, og det har ikke vært noen geologisk aktivitet ved Eyjafjallajökull som indikerer nye utbrudd.

- Ikke uvanlig

Ifølge det islandske nettstedet mbl.is sier professor i geofysikk Magnus Tumi Gudmundsson at det som nå skjer ikke er uvanlig.

- I dag er det ideelle forhold for damp, slik at den stiger svært høyt og sprer seg, sier han, og avviser at flypassasjerer trenger å bekymre seg for dette.

Han kan likevel ikke avvise nye utbrudd.

- Det er vanskelig å si. Vi kan ikke avskrive muligheten for det, slik vi kjenner historien til denne vulkanen.

Det siste langvarige vulkanutbruddet ved Eyjafjallajökull varte fra 1821 til 1823.

Store konsekvenser

Utbruddene fra Eyjafjallajökull har hatt store konsekvenser for internasjonal lufttrafikk. Flere millioner passasjerer ble berørt av stengte flyplasser og kansellerte flygninger verden over.

Den internasjonale flytransportforeningen IATA har estimert de samlede tapene for flyindustrien til svimlende 1,5 milliarder norske kroner.

Video Island idag

Video av askeskyene fra Eyjafjallajökull våren 2010.

SISTE NYTT

Siste nytt