Opphever frikjennelsen av Amanda Knox

Italiensk høyesterett har forkastet frifinnelsen av den amerikanske studenten Amanda Knox som var tiltalt for drapet på studievenninne Meredith Kercher.

Amanda Knox kjempet mot tårene under pressekonferansen på flyplassen i Seattle.

En gråtende Amanda Knox holder pressekonferanse på flyplassen i Seattle etter å ha kommet hjem etter fire år i italiensk fengsel.

Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters

Meredith Kercher

Meredith Kercher ble funnet med 40 sår og knivstikk i leiligheten hun delte med Amanda Knox.

Foto: Scanpix/AP
Raffaele Sollecito

Også Knox' eks-kjæreste Raffaele Sollecito må tilbake i retten.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Knox og hennes italienske kjæreste Raffaele Sollecito ble først dømt for drap og seksuelt overgrep mot den britiske studenten Meredith Kercher i 2007.

I ankesaken i 2011 ble begge frikjent, og Knox reiste tilbake til USA.

Men den italienske påtalemakten anket avgjørelsen, og tirsdag ble det klart at Knox må belage seg på en ny rettsrunde om drapssaken.

Sexlek

Knox og Kercher bodde sammen i Perugia hvor de begge studerte.

Påtalemyndigheten mener sistnevnte ble drept da hun ble truet til å delta i en sexlek sammen med Knox, Sollecito og ivorianeren Rudy Guede.

Guede er den eneste som så langt er dømt for drapet.

Meredith Kercher hadde over 40 kutt og knivstikk i kroppen da hun ble funnet av politiet.

DNA-strid

Drapet og rettssaken som fulgte fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

I mediene ble Knox omtalt som «Foxy Knoxy», et kallenavn hun skal ha gitt seg selv i et chatteprogram på nett.

Underholdningsbransjen meldte raskt sin interesse for å filmatisere historien.

Amanda Knox og Raffaele Sollecito har hele tiden bedyret sin uskyld.

DNA-beviset mot de to har imidlertid lenge vært omstridt. Mens DNA av Guede ble funnet flere steder i rommet til Kercher, på kroppen hennes og på veska hennes, mente eksperter å ha funnet DNA fra Knox på knivskaftet som ble brukt til å drepe Kercher, og Sollecitos DNA på selve knivbladet.

Refser dommeren

– Omgjøringen betyr at retten har bestemt at enkelte detaljer må vurderes på nytt. Kampen fortsetter, sier Sollecitos advokat Giulia Bongiorno til nyhetsbyrået AFP.

Påtalemyndigheten holdt sin argumentasjon for høyesterett mandag og hevdet at dommeren som frifant det tidligere kjæresteparet må ha vært på villspor.

– Dette er en merkelig blanding av lovbrudd og ulogikk og må behandles på nytt, sier Luigi Riello i påtalemakten.

Video Amanda Knox takket for støtten

NETT-TV: Amanda Knox takket for støtten da hun returnerte til USA i 2011.

Journalister som var til stede forteller at Kercher-familiens bistandsadvokat hevet hendene i været da det ble klart at saken gjenopptas.

– Denne beslutningen vil sørge for at vi får den endelige sannheten bak mordet på Meredith, sier Francesco Maresca.

Det er lite som tyder på at Amanda Knox vil returnere til Firenze når saken starter på nytt. USA har heller ikke vane for å utlevere sine statsborgere til andre land.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt