Ny republikansk favoritt

Som troll av eske har den tidligere guvernøren i Arkansas i USA, Mike Huckabee, dukket opp som favoritt på republikansk side i nominasjonen til presidentvalget neste år, skriver NRKs utenrikskommentator Bjørn Hansen.

Mike Huckabee
Foto: Tony Gutierrez / AP

Huckabee kommer nesten fra det store intet. I midten av oktober befant han seg ennå under horisonten for de politiske observatører.

Seks til åtte uker senere leder han stort på meningsmålingene foran det første primærvalget i Iowa, og puster den nasjonale favoritten, Rudi Guiliani, i nakken på de føderale målingene.

Huckabee fra intet

Selv i USA, der skiftene skjer fort og uten forvarsel, har Huckabees reise fra det store intet til topps, forbløffet alle kommentatorer.

Huckabee ble tidlig nesten avskrevet fordi han var ukjent utenfor sin egen hjemstat, fordi han hadde en minimal krigskasse i kampen for nominasjonen, og fordi han var lite aktiv i Iowa.

Men etter et par TV-debatter og en mer intens kampanje på grasrota i Iowa, er han oppdaget av republikanerne, først og fremst av den evangeliske høyresiden som i Iowa utgjør hver tredje velger i det republikanske partiet.

Romney raser nedover

Nesten like kjapt som den tidligere baptistpresten Huckabee har steget til værs, har hans antatt sterkeste rival på høyresiden, Mitt Romney, rast nedover på målingene.

Mitt Romney

Mitt Romney raser nedoverpå målingene.

Foto: David Lienemann / AFP

I Iowa viser den siste målingen at Huckabee har 32 prosent oppslutning, mens Romney har 20. For to uker siden var tilsvarende tall 24-26. Huckabee har snudd republikanske velgere fra minus 2 til pluss 12 vis a vis Romney. Han er i øyeblikket skyhøy favoritt til å vinne i Iowa.

Problemet for Huckabee vil være at han ennå ligger svakt an i New Hampshire, en delstat med langt flere sekulære velgere enn Iowa.

På nasjonal basis derimot ligger han bare to poeng bak Guiliani - 24 mot 22 - mens Romney ligger på tredjeplass med 16.

Langer ut mot mormonerne

Romney har desperat prøvd å snu trenden med et foredrag i Bush-biblioteket (Bush den eldre) i Texas om sin kristne tro.

Som mormoner kjemper Romney mot en omfattende skepsis, særlig blant baptister i sørstatene, som både betrakter mormonismen som en slem og pågående konkurrent, og som ser på mormonere som en sekt av ikke-kristne.

Reaksjonen på talen er at Romney ikke fjernet tvil og skepsis. Han nevnte begrepet "mormoner" en eneste gang, og prøvde å dekke over forskjellene ved å erklære alle religioner som likeverdige under amerikansk lov, unntatt de ikke-troende, da, som han nærmest utelukket fra toppvervet i USA.

De tre ukene som gjenstår til primærvalget i Iowa vil bli en intens kamp på republikansk side. Uten seier i Iowa vil Romney få en meget vanskelig oppgave i den videre nominasjonskampen.

Les også: Presidentvalget i USA <br>20 kandidater- og to outsidere

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.