Ny islandsk regjering innen torsdag

Trolig blir den nye regjeringen en allianse mellom Sosialdemokratene og Venstrealliansen De grønne. Johanna Sigurdardottir spås å bli ny statsminister.

Islands nåværende handelsminister Johanna Sigurdardottir blir trolig landets nye statsminister
Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Venstrealliansen De grønne har siden slutten av fjoråret vært det partiet som har hatt størst oppslutning på meningsmålingene.

Steingrimur Sigfusson

Steingrimur Sigfusson, partileder for Venstrealliansen De Grønne, er kandidat til å bli finansminister.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Venstrealliansen De Grønne har aldri vært i regjeringsposisjon tidligere.

Partileder Steingrimur Sigfusson er nevnt som den mest sannsynlige til å overta stillingen som finansminister. Han er, som partiet hans, en sterk motstander av islandsk EU-medlemskap.

I lesbisk parforhold

Johanna Sigurdardottir blir sannsynligvis ny statsminister. Hun har tilhørt det sosialdemokratiske partiet i en årrekke, og hun har vært medlem av Alltinget siden 1987.

I 2007 ble hun sosialminister i den regjeringen som gikk i oppløsning i går. Johanna Sigurdardottir lever i et lesbisk parforhold.

Det var Ingibjørg Solrun Gisladottir, leder for det sosialdemokratiske partiet og utenriksminister i Geir Haardes koalisjonsregjering, som fikk oppdraget av Islands president å forsøke å danne ny regjering.

Gisladottir har gjort det klart at hun ikke er aktuell som statsminister i en ny regjering. Hun har nylig gjennomgått en operasjon for hjernesvulst.

Hun har foreslått Johanna Sigurdardottir som statsminister.

Sist Island hadde en statsminister fra det Sosialdemokratiske partiet var i 1979-1980, da Benedikt Grøndahl var statsminister i henimot fire måneder.

Sosialdemokratene har imidlertid vært regjeringsparti også i 1987-1988, 1988-1989, 1989-1991, 1991-1995 og 2007-2009.

Etter norsk mønster

Ingibjørg Solrun Gisladottir har vært leder for sosialdemokratene (Samfylkingin) siden 2005. Hun satt i bystyret i Reykjavik som representant for Kvinnelisten fra 1982 til 1988, og i Alltinget fra fra 1991 til 1994.

Ingibjørg Solrun Gisladottir, leder for Islands sosialdemokratiske parti.

Ingibjørg Solrun Gisladottir, leder for Islands sosialdemokratiske parti, peker ut Sigurdardottir.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Hun var ordfører i Reykjavik fra 1994 til 2003, men da hun ble Alltingsrepresentant for det nye sosialdemokratiske partiet i 2003 oppga hun posisjonen som ordfører. Partiets hennes ble med i Geir Haardes koalisjonsregjering etter valget i 2007 og hun ble da selv utenriksminister. Samfylkingen har EU-medlemskap for Island i sitt partiprogram.

Island kan altså få en koalisjonsregjering nærmest etter norsk mønster. En regjering av Sosialdemokratene og Venstrealliansen De Grønne kan få støtte i Alltinget av Fremskrittspartiet, Islands Senterparti .

Statsminister Jens Stoltenberg snakket med Ingibjørg Solrunn Gisladottir på telefon i dag.

Han sier det er spennende å følge den politiske utviklingen på Island etter den tragiske økonomiske kollapsen, og synes det er interessant at Island trolig nå velger en ”norsk modell”. Det har ikke kommet noen nye forespørsler fra Island til Norge om økonomisk hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt