Hopp til innhold

Ny rapport: Nord-Korea har ikke stanset sin kjernefysiske aktivitet

Det er ingenting som indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet, slik Kim Jong-un har lovet han skal gjøre, ifølge en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

North Korea The Young Marshal

FORTSETTER ATOMPROGRAM: Ifølge en ny rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fortsetter Nord-Koreas leder Kim Jong-un landets kjernefysiske aktivitet på tross av lovnader om det motsatte.

Foto: Wong Maye-E / AP

På toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore i juni, lovte Kim en «full og irreversibel atomnedrustning» i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene.

Det var første gang en sittende amerikansk president møtte en leder av Nord-Korea, og et stort steg mot et bedre forhold mellom Nord- og Sør-Korea.

Men i en ny rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), er konklusjonen at Nord-Korea foreløpig ikke har startet nedrustningen de har lovet.

– Fortsettelsen av og den videre utviklingen av Nord-Koreas atomprogram og uttalelser fra Nord-Korea i den forbindelse gir grunn til stor bekymring, skriver atomenergibyrået, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rapporten ble publisert sent mandag og blir lagt fram for styret i IAEA i september.

FILES-US-NKOREA-NUCLEAR-MILITARY

MØTTES: På På toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i juni, lovte Kim en "full og irreversibel atomnedrustning" i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Atomenergibyrået kastet ut av Nord-Korea

I 2009 ble det internasjonale atomenergibyrået kastet ut fra atomanlegget Yongbyon. Siden den gang har inspektørene blitt nektet adgang til Nord-Koreas atomanlegg.

IAEA har siden forsterket sin overvåking av Nord-Korea ved bruk av informasjon fra åpne kilder og satellittbilder, står det i rapporten.

– Siden byrået ikke har mulighet for å gjennomføre kontroller på anleggene, er kunnskapen om Nord-Koreas atomprogram begrenset, ifølge rapporten.

Fra slutten av april til begynnelsen av mai var det tegn på aktiviteter ved Yongbyon-anlegget, men ikke tilstrekkelig til å kunne starte opp gjenvinning ved atomtestanlegget, ifølge rapporten.

Etter toppmøtet mellom Trump og Kim, sa lederen i byrået, Yukiya Amano, at de var klare for å gjenoppta inspeksjonene i Nord-Korea. Men det har foreløpig altså ikke skjedd.

Nord-Korea

NYE MISSILER: Dette satellittbildene viser et produksjonsanlegg i Sanumdong, utenfor hovedstaden Pyongyang. Det er her amerikanske etterretning mener Nord-Korea bygger nye missiler.

Foto: Handout / Reuters

Flere rapporter om fortsatt kjernefysisk aktivitet

Flere observasjoner og rapporter de siste ukene peker i samme retning som den nye rapporten fra atomenergibyrået.

En konfidensiell FN-rapport som ble lagt fram i begynnelsen av august, konkluderer også med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram, ifølge flere nyhetsbyråer.

Rapporten konkluderte samtidig med at nordkoreanske myndigheter på en rekke områder forsøker å komme seg rundt de mange sanksjonene landet er pålagt av FN.

Og i juli skrev Washington Post at satellittbilder fra amerikansk etterretning viser at Nord-Korea bygger nye missiler i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

SISTE NYTT

Siste nytt