Hopp til innhold

Ny protestmarsj i Chemnitz

CHEMNITZ/OSLO (NRK): Ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland (AfD) og den antiislamske Pegida-bevegelsen marsjerte gjennom den tyske byen Chemnitz lørdag kveld.

Opprørspoliti er på plass i Chemnitz i Tyskland. Det er tilløp til nye sammenstøt. Både tilhengere og motstandere av regjeringens innvandringspolitikk marsjerer i gatene.

Her slår politiet til mot demonstranter i Chemnitz

Mandag ble 20 personer skadd da 5000 innvandringsmotstandere møtte mellom 1000 og 2000 motdemonstranter i Chemnitz.

Lørdag ettermiddag tok Alternativ for Tyskland initiativ til en sørgemarsj. Kledd i mørkt, og med hvite roser, gikk de samlet til stedet, der en 35 år gammel mann ble knivdrept i et masseslagsmål forrige helg.

Korrespondent Guri Norstrøm dekker demonstrasjonene i Chemnitz i Tyskland

– Her er hele spekteret av innvandringskritiske røster

Flere tusen mennesker fulgte etter, mange med tyske flagg og bilder av det som skal være ofre for vold begått av innvandrere.

Politiet sto klare med pansrede kjøretøy og vannkanoner. Det er foreløpig ikke meldt om sammenstøt, og i 19.30-tiden melder politiet at de har bedt demonstrantene om å avslutte for dagen.

Chemnitz

Politiet har tatt oppstilling flere steder i Chemnitz for å hindre bråk.

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Demonstrasjonene ble utløst av drapet på en tysk mann forrige søndag. To menn i begynnelsen av 20-årene, fra Syria og Irak, er siktet i forbindelse med drapet, og opptøyene ble delvis forsterket av påstander om at drapsofferet hadde blandet seg inn for å forsvare en kvinne. Politiet har tilbakevist disse påstandene.

Innenriksminister Horst Seehofer sier lørdag at han forstår hvorfor folk er opprørte etter drapet.

– Men det er ingen unnskyldning for å bruke vold. Vi må gjøre alt for å komme forbi polariseringen og splittelsen i samfunnet vårt, sier han.

Demonstrasjon i Chemnitz

Lørdagens demonstrasjon kalles en sørgemarsj i protest mot vold begått av innvandrere.

Foto: Jens Meyer / AP

I tillegg til sørgemarsjen som Alternativ for Tyskland arrangerte, hadde også ytre høyre borgerbevegelsen Pro Chemnitz sin egen demonstrasjon mot landets innvandringspolitikk.

Et større antirasistisk arrangement under slagordet «Herz statt Hetze» ble også arrangert i Chemnitz lørdag. Arrangementet ble støttet av en rekke politiske partier, organisasjoner, lag og foreninger.

Se Søndagsrevyreportasjen fra Chemnitz.

SISTE NYTT

Siste nytt