NRK Meny
Normal

Ny president gir håp om fred

I Burundi tar man på fredag et stort steg nærmere freden. Da velges den tidligere lederen for hutuenes opprørsmilits til ny president. - En historisk dag, sier FNs utsendte Carolyn McAskie.

Av:

Kaja Mejlbo

En kvinne gir sin stemme i presidentvalget i Burundi. (Foto: Scanpix/AP/R. Gangale)

Pierre Nkurunziza er mannen som gir nytt håp i Burundi. Den tidligere lederen for hutumilitsen FDD blir på fredag valgt til landets nye president.

Pierre Nkurunziza blir valgt til Burundis nye president på fredag. (Foto:Scanpix/Reuters/J. P. Aime)

Grunnen til at han kan ta seieren på forskudd er fordi hans motkandidater har trukket seg fra kampen om presidentskapet.

Man håper at fredagens valg kan sette en stopper for borgerkrigen som har pågått i over ti år. Den etniske krigen mellom landets majoritet, hutuene, og minoritet, tutsiene, har kostet over 300.000 menneskeliv.

Etnisk rensning og massakre

Det har vært minoriteten med tutsiene som har dominert både militæret og forvaltningen i landet. Hæren gjorde allerede på 60-tallet massive fremstøt, som lignet etnisk rensning, mot hutuene.

Krigen ble utløst da en gruppe tutsier drepte Hutu-presidenten Melchior Ndadaye, i 1993. Han var den første hutuen til å bli valgt til president i et demokratisk valg noensinne. Det utløste massakre fra hutuekstremistenes side.

En tutsi sitter foran ruinene av det som var flyktningleiren de bodde i. Den ble angrepet og ødelagt av Hutuer i 2004. 159 ble drept. (Foto: Scanpix/AFP/S. Maina)

1 million på flukt

Den blodige borgerkrigen har tvunget mange av landets 7 millioner innbyggere på flukt.

Borgerkrigen, folkeforflytninger har sammen med landets dårlige økonomi skapt svært vanskelige forhold for svilibefolkningen.

Fortsatt er over 1 million burundiere på flukt i sitt eget land eller utenfor landets grenser.

Burundi som foregangsland

Det nye parlamentet skal etter planen bli sammensatt av 60 prosent hutuer og 40 prosent tutsier.

- Det er svært viktig at vi er åpne for samarbeid, sier den påtroppende presidenten Nkurunziza. Han blir innsatt som president den 26. august.

Målet er at Burundi skal gå foran som et eksempel på et afrikansk land som kan løse sine egne problemer og på den måten gi håp om økt stabilitet i sentral-Afrika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt