NRK Meny
Normal

Ny overgrepsskandale i England

Etter Jimmy Saville-avsløringene, har britene nok en gang blitt rystet av en overgrepsskandale. Denne gangen av rapporter om omfattende misbruk ved en prominent musikkskole i Manchester.

 Frances Andrade

Fiolinisten og firebarnsmoren Frances Andrade ble bare 48 år. Belastningen med å vitne i rettsaken mot overgriperen sin ble for stor.

Foto: Faksimile fra The Guardian

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Det begynte med en overgrepsdom mot en 68 år gammel tidligere lærer ved en av Storbritannias prestisjeskoler innen klassisk musikk.

Da dommen ble forkynt før helgen, ble det samtidig kjent at offeret hadde begått selvmord i løpet av rettssaken.

Fiolinisten og firebarnsmoren Frances Andrade ble bare 48 år. Belastningen med å vitne i rettssaken mot overgriperen ble for stor – til tross for at overgrepene skjedde for over 30 år siden, da hun var en lovende musikkstudent ved Chetham's musikkskole i Manchester.

Michael Brewer var en av musikklærerne ved prestisjeskolen og 20 år eldre enn henne. Hun var ung tenåring med en utagerende oppførsel, og ble tatt hånd om av Brewer, som hadde et godt lag med studentene. Så godt lag at han innledet et forhold til den sårbare 14-åringen.

Begikk selvmord

Frances Andrade anmeldte aldri Brewer, selv ikke for en voldtekt som skjedde hjemme hos ham med hans kone til stede.

Frances ønsket ingen rettssak, og hun ønsket ikke å vitne. Det var først da hun i voksen alder fortalte om dette til en venninne at læreren ble stilt til ansvar. Og det var venninnen som gikk til politiet.

I slutten av januar vitnet Frances Andrade, 34 år etter at overgrepene startet. Hun skal ha følt at forhørene i rettssalen var nye overgrep. En uke senere ble hun funnet død.

Den tidligere musikkstudenten fikk aldri oppleve å se sin overgriper dømt. Også hans kone, som han nå er skilt fra, ble dømt for medvirkning.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Michael Brewer

Michael Brewer på vei inn i rettsalen.

Foto: Reuters

Et ras av beskyldninger

Etter hennes tragiske dødsfall, kommer det nå for en dag at Brewer ikke var den eneste læreren ved Chetham musikkskole som beskyldes for overgrep.

The Guardian har snakket med ti tidligere kvinnelige studenter ved skolen, som alle hevder å ha blitt utsatt for misbruk fra Chris Ling.

Han var frilansfiolinlærer der på 80-tallet, i dag lever han et luksusliv i Los Angeles, ifølge avisa.

Kvinnene tegner et bilde av en mann som utnyttet den intime relasjonen som oppstår mellom en musikkstudent og hennes lærer i en en-til-en undervisningssituasjon.

Han skal ha bedt dem kle seg nakne mens de øvde, han skal ha gitt dem ris på rumpa som straff for dårlige prestasjoner, han skal ha tatt dem med hjem i ferier og helger for å øve der. Både på skolen og hjemme hos ham skal overgrepene ha skjedd.

Krav om gransking

Kvinnene beskriver en ukultur som tillot de angivelige overgrepene mot jenter ned i 12-årsalderen. En av dem klaget til rektor, men ingenting skjedde.

Mange av kvinnene fikk seg ikke til å fortelle noe til foreldrene sine om det de opplevde på skolen. De var engstelige for reaksjonene fra foreldre, som hadde brukt store beløp på å sende dem til den kostbare skolen.

Mange strakte seg svært langt økonomisk for å gjøre det de trodde var det riktige for de musikalsk talentfulle barna sine. Dette førte i noen tilfeller til enda større skyldfølelse hos barna.

Nå forteller de sine historier igjen for at Frances Andrades død ikke skal ha vært forgjeves.

– Velkjent skandale

Martin Roscoe var musikklærer ved skolen til han sluttet i protest i 2002. Han uttrykte bekymring om oppførselen til en tredje lærer, men ble ikke hørt.

Nå krever han en gransking av forholdene ved Chetham musikkskole.

– Dette har vært en velkjent skandale i det klassiske musikkmiljøet, sier han til The Guardian.

Også den verdenskjente bassisten Leon Bosch mener det er på høy tid at ukulturen belyses. Han uttaler til samme avis at «denne typen praksis» fremdeles pågår ved musikkskoler og konservatorier i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt