Ny opphisset krangel om Gibraltar – britene sender marinefartøy

I den tilspissede situasjonen rundt Gibraltar, sender nå Storbritannia et krigsskip til det omstridte området. I ukevis har det pågått en kraftig ordkrig mellom britiske og spanske myndigheter om Gibraltar, som ligger på sydspissen av Spania.

Den britiske fregatten HMS Westminster

Den britiske fregatten HMS Westminister vil legge til kai i Gibraltar i slutten av måneden. Her avbildet stasjonert på Malta.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Espen Aas i London

Fregatten HMS Westminster ankommer Gibraltar mot slutten av august, men det avvises i dag kontant fra den britiske regjeringen at marinefartøyet har noe med den pågående diplomatiske krisen å gjøre.

Fregatten skal inngå i en øvelse i Middelhavet, heter det.

Men, det er også klart at statsminister David Cameron advarte sin spanske kollega Mariano Rajoy om krigsskipet i en telefonsamtale sist onsdag hvor den diplomatiske krangelen var tema.

Skjerpet grensekontroll fra Spania

Det er nærmest en årlig foreteelse at det er konflikter rundt Gibraltar, som ligger syd i Spania, men som har vært en del av Storbritannia siden 1713.

I sommer har spanske myndigheters svært grundige grensekontroller av biler ut og inn av Gibraltar, ført til at folk har sittet opptil sju timer i kø for å komme inn på britisk territorium.

Bilkø inn til Gibraltar

Det har vært mange timer i kø for turister og spanjoler som har ønsket å besøke Gibraltar.

Foto: MARCOS MORENO / Afp

Da britene kritiserte kontrollene, ble det i stedet innført kontroll av motorsykler, som også skapte lange køer, og endelig siste helg sa den spanske regjeringen at den ville innføre en skatt på 50 euro for å enhver passering av grensen mellom Spania og Gibraltar.

For en arbeider bosatt på spansk side, men som jobber i Gibraltar, ville det bety 100 euro om dagen i avgift, og i løpet av måned ville store deler av lønnen forsvinne i skatt. Også dette har britene klaget over.

Kunstig rev årsaken

På spansk side bunner frustrasjonen i et kunstig rev som Gibraltar bygger opp ved hjelp av store betongblokker under vann.

Revet skal tiltrekke mer fisk- og dyreliv til kystområdet. Men, spanske fiskere sier de får ødelagt garnene sine på betongblokkene, og har klaget til myndighetene.

Gibraltars sjefminister, Fabian Picardo, som er det politiske overhodet på Gibraltar, har ikke spart på kruttet. Han viser til at da Spania bygget tilsvarende kunstig rev, finansiert av EU-midler, var det ingen protest.

Han har for øvrig sammenlignet Spanias regjering med general Francos fascistregime, styrte som fra 1936 til 1975, på riksdekkende radio og fjernsyn i Storbritannia, og mener Spanias argumentasjon har paralleller til militærregimet i Nord-Korea.

Fastlåst situasjon

Så langt tyder lite på at uenigheten løses med det første.

I dag kom den spanske statsministeren på nytt på banen, med svar til Cameron.

Mariano Rajoy sier at Spania vil sette i verk alle lovlige tiltak som er nødvendig for å forsvare spanske interesser.

Fortsatt meldes det om at det tar opp imot fire timer å passere grensen mellom Spania og Gibraltar.

Mens regjeringen på Gibraltar, ledet av den stadig spissformulerte Fabian Picardo, sier den ser frem til å ønske den britiske marinen velkommen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt