Ny offensiv mot IS ved Mosul

Kurdiske peshmergastyrker har innledet en offensiv mot ekstremistgruppa IS øst for den IS-kontrollerte byen Mosul i Irak. De kurdiske styrkene har tatt kontrollen over fem landsbyer som tidligere var kontrollert av IS, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mideast Iraq Islamic State

MOSUL-OFFENSIV: Kurdiske og irakiske styrker har startet offensiven mot Mosul.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Mosul regnes som en slags hovedstad for ekstremistgruppa IS i Irak. Irakiske regjeringsstyrker har de siste månedene gjenerobret storbyer som Ramadi og Falluja, og i Manbij i Syria feiret folk denne uken seieren over IS med hårklipp og røyking.

Les mer: Feiret i gatene etter at IS ble drevet ut av byen

IS er drevet på defensiven både i Irak og Syria, og det har det lenge vært ventet en offensiv for å ta tilbake storbyen Mosul som IS har kontrollert siden 2014.

De kurdiske styrkene har i dag hatt støtte fra kampfly fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, ifølge Reuters. IS svarte på angrepene med bombekastere og ved å sprenge minst to bilbomber.

Dagens offensiv skal være et av mange forsøk på å øke presset mot IS i og rundt Mosul for å forberede det som ventes å bli et avgjørende slag om IS-kontrollerte byen. Operasjonene skal blant annet bidra til at forsyningslinjene til IS kuttes, slik at den ytterliggående gruppa ikke lenger kan flytte krigere og materiell inn og ut av byen.

Sivile flykter

Mideast Iraq Islamic State

SIVILE FLYKTER: Mer enn 3,4 millioner irakere har blitt flyktninger på grunn av konflikten i landet.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Mange sivile flyktet da offensiven startet, og flere landsbyer ble gjenerobret, ifølge Reuters. Tettstedet Gwer rundt, fire mil sør for Mosul, skal være målet for dagens offensiv. Planen skal blant annet være å reparere en strategisk viktig bro som ble ødelagt av ekstremistene. Det vil gi de kurdiske og irakiske styrkene en ny mulighet for å gå nærmere Mosul.

Det var i Mosul at lederen for den såkalte Islamske staten IS i 2014 erklærte at de ville opprette et kalifat i Irak og Syria. Mosul er den største byen som ekstremistgruppa kontrollerer med rundt to millioner innbyggere.

– Gjenerobring av Mosul vil bety slutten for IS i Irak, ifølge landets statsminister Haider al-Abadi, som sier målet er å kaste IS ut av byen innen utgangen av året. Amerikanske tjenestemenn har imidlertid sagt at tidsplanen er urealistisk, ifølge NTB.

Les mer: – Etterretninga har skjønnmalt framgangen i kampen mot IS

Ifølge den amerikanske representanten i koalisjonen mot IS, Brett McGurk, er forberedelsene for å ta tilbake Mosul snart inne i siste fase.

Humanitært problem

Dette kan drive inntil en million mennesker på flukt fra sine hjem, ifølge Det internasjonale Røde Kors. Mer enn 3,4 millioner mennesker har allerede flyktet i Irak på grunn av konflikten. Mange er nå flyktninger i områder kontrollert av regjeringa eller kurdiske styrker, men tusenvis av mennesker mangler tak over hodet, ifølge hjelpeorganisasjoner.

IS har de siste månedene blitt presset tilbake fra flere byer og områder både i Irak og Syria.

Les mer: Strategien som skal strupe IS

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt