Trolig avklaring for Frode Berg i november

VILNIUS/OSLO (NRK) Parlamentet i Litauen skal trolig først 7. november vedta en ny lov om benådning og spionutveksling. Det gjør at den spiondømte Frode Berg må vente ennå noen uker før han eventuelt kan bli satt fri.

Frode Berg

Viktig dag for Frode Berg i det litauiske parlamentet i dag

Foto: Morten Jentoft

Det er de folkevalgte i det litauiske parlamentet Seimas som nå sitter med nøkkelen på spionutvekslingsdramaet som pågår mellom Russland, Litauen og Norge.

Etterretningstjenestene og diplomater fra landene er i prinsippet enige om en utvekslingsavtale som innbefatter at den spiondømte russeren Nikolaj Filiptsjenko og muligens en russer til, utveksles med to spiondømte litauere i Russland, og til manges overraskelse, den spiondømte tidligere norske grenseoffiseren Frode Berg.

Parlamentet i Litauen

Parlamentet i den litauiske hovedstaden Vilnius behandler i dag spionutvekslingsavtalen som kan gjøre at Frode Berg settes fri.

Foto: Morten Jentoft

Presidenten benåder

Planen er at president Gitanas Nauseda skal benåde Filiptsjenko, mens Russlands president Vladimir Putin skal benåde de to litauiske statsborgerne Jevgenij Mataitis og Aristid Tamoshaitis og Frode Berg.

Berg sendte før helgen en formell benådningssøknad til den russiske presidenten.
Avtalen om spionutveksling ble tidligere i oktober diskutert i to møter i det litauiske sikkerhetsrådet, som ledes av president Nauseda.

Der har også lederen for forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet Dainius Gaizaukas møterett og tilgang til saksdokumenter.

Gitanas Nauseda

Litauens president Gitanas Nauseda er en nøkkelperson i spionutvekslingen mellom Litauen, Russland og Norge.

Foto: Petras Malukas / AFP

Endelig avstemning på torsdag?

Nestleder i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet Laurynas Kasciunas sier til NRK at flertallet i parlamentet i dag støttet det nye lovforslaget, men at en tredje og avgjørende behandling er satt til 7. november.

Det var 73 av de folkevalgte som støttet forslaget mens 17 stemte blank. Ingen stemte mot forslaget til en ny lov om benådning og utveksling.

.

Laurynas Kasciunas

Laurynas Kasciunas er nestleder i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet.

Foto: Morten Jentoft

– Det er en liten mulighet for at man kan få til enavstemming før dette, men det er relativt lite sannsynlig sierKasciunas.

Kasciunas sier at det er kritiske røster til en slik lov fordi den kan åpne for at man ved å godta denne type spionutvekslinger gjennom benådning, innrømmer at man driver med spionasje i andre land.

– Alle vet at alle land driver med dette, men det er noe annet å innrømme det sier Kasciunas.

– Jeg tror likevel at loven kommer til å bli vedtatt, sier han.

Så må presidenten foreta den formelle benådningen og så vil det ta noen dager, kanskje en uke før spionutvekslingen finner sted. Hvor og hvordan dette skjer vil han ikke spekulere i.

Mykere språk overfor Russland

Den spiondømte russeren Nikolaj Filiptsjenko ble dømt fordi han ifølge litauisk politi hadde forsøkt å få utplassert utstyr for å avlytte landets tidligere president Dalia Grybauskaite.

Grybauskaite var kjent som en skarp kritikere av Putin.

I mai 2019 ble Gitanas Nauseda valgt til nye president i Litauen, og etter det har tonen overfor Russland forandret seg noe, sier landets tidligere utenriksminister Povilas Gylys.

– Jeg mener at forholdet til Russland er blitt bedre det siste året, sier Gylys til NRK.

Han mener at den nye presidenten har et noe mykere språk og ordbruk, selv om han fullt og helt står fast ved å forsvare Litauens nasjonale interesser.

Povilas Gylys

Povilas Gylys er Litauens tidligere utenriksminister

Foto: Morten Jentoft

Gylys har som alle politisk engasjerte mennesker i Litauen fulgt nøye med på det som nå skjer rundt en mulig spionutveksling som også inkluderer Frode Berg.

– Det er første gang noe slikt skjer, og jeg tolker dette som et resultat at det er politisk vilje hos alle parter til å få dette gjennomført, sier den nåværende økonomiprofessoren, som på 1980-tallet hadde et gjesteopphold ved Norges handelshøyskole i Bergen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken om forhandlinger: – Kommet til kritisk øyeblikk

Forhandlingene mellom USA og Russland om Ukraina-konflikten er nå i gang i Genève. Dette kan være siste mulighet til å finne en fredelig løsning.