– Dette var en av de kraftigste

Vulkanen Sinabung i Indonesia sendte tidlig fredag morgen ut en ny varm sky av aske, og vekket dermed befolkningen ved å riste husene i en av de kraftigste eksplosjonene hittil.

Vulkanen på øya Sumatra i Indonesia våknet på søndag til live for første gang på over 400 år, og i morgentimene i dag hadde Sinabung de kraftigste eksplosjonene hittil siden utbruddet startet denne gangen.

Les: Våknet til live etter flere hundre år

– Det var en skikkelig kraftig en, sa Anto Sembiring (37) til nyhetsbyrået AP etter å ha blitt vekket av vulkanen og flyktet fra huset sitt sammen med mange andre.

Den nye kraftige aktiviteten med jordskjelvlignende risting som fikk vulkanen til å spy ut store mengder varm aske startet like før klokken 5 om morgenen lokal tid og vekket dermed mange av innbyggerne i området.

– Alt rundt oss ristet kraftig, fortalte Sembiring som selv opplevde eksplosjonene.

Vulkanekspertene i Indonesia fastslår at det var den største enkelteksplosjonen i vulkanen siden utbruddet startet på søndag.

Les også: Eksplosjoner for andre gang på mandag

– Vulkanen eksploderte igjen kl 4.38 lokal tid, og eksplosjonene varte i 13 minutter. Resultatet var en askesky som ble kastet hele 3 kilometer opp i været, og dette er den kraftigste eksplosjonen hittil, sier myndighetenes geolog Agus Budianto til AFP.

Video Nye eksplosjoner i Sinabung-vulkanen

VIDEO: Da dagslyset kom kunne man se den store askeskyen som hadde steget til nesten 3 kilometer i høyde på bildene fra lokale tv-stasjoner.

Geologen forteller at det før eksplosjonene hadde vært store bevegelser i magmaen nede i vulkanen, og at da det først eksploderte kunne ristingen kjennes hele 8 kilometer unna.

Den store aktiviteten nede i vulkanen gjorde at geologene hadde ventet en ny eksplosjon og lokalbefolkningen hadde fått klar beskjed om å holde seg unna området. Likevel var det ikke alle som fulgte rådene.

Returnerte hjem i stille periode

For vulkanen har vært ganske rolig de siste dagene. Både onsdag og torsdag var det liten aktivitet som kunne merkes i områdene rundt vulkanen, og skyene med aske og damp over var blitt betydelig mindre.

Dermed valgte mange å returnere til hjemmene sine inne i sonen som av lokale myndigheter regnes som et farlig området så lenge utbruddet pågår.

Lokalbefolkningen gikk ut i den askefylte lufta i Indonesia

Lufta ble fylt av aske og sikten ble svært liten under eksplosjonene i morgentimene i dag.

Foto: Roy Pohan / AP

Mer enn 20 000 personer ble opprinnelig evakuert fra områdene rundt vulkanen, men nå hadde lokale innbyggere tatt turen hjem i den tro at utbruddet hadde roet seg.

Les også: Nektes å dra hjem

– Jeg tror ikke vulkanen kan ta livet av meg. Det er bare aske og det kommer ikke giftig gass fra den, sa Seniwati Sembiring (25) til nyhetsbyrået AFP.

Hun hadde valgt å bli i hjemmet sitt sammen med sønnen sin og ektemannen. Selv om hun ikke fryktet for livet innrømmet hun overfor AFPs journalist at familien i natt hadde fått lite søvn.

– Jeg ble holdt våken mesteparten av natten. Sammen med mannen min gikk vi ut tidlig tidlig om morgenen for å sjekke siden vulkanen buldret så kraftig, men vi så ikke noe lava komme ut av krateret, sa Seniwati Sembiring til AFP.

Heller ikke ektemannen hennes var veldig redd. Han stoler på motorsykkelen hvis utbruddet skulle bli for kraftig.

– Jeg er ikke redd. Dette er tredje gangen at vi opplever store eksplosjoner siden søndag. Hvis det faktisk blir skikkelig farlig vil familien vår flykte ned bakkene her på motorsykkelen min, sa Surya Sitepu til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt