Ny klatrer døde på Mount Everest - fem døde så langt denne sesongen

En indisk fjellklatrer døde søndag på Mount Everest, og to av hans klatrekolleger er savnet, opplyser turoperatør mandag. Fem mennesker har mistet livet så langt denne klatresesongen i Himalaya.

Mount everest

DØDSULYKKER: Årets klatresesong har kostet fem mennesker livet i Himalaya så langt. Tre mennesker har omkommet på Mount Everest (bildet).

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Klatreren nådde toppen av det 8.849 meter høye fjellet lørdag, men kollapset på vei ned en bratt is-vegg og døde den påfølgende dagen. Han var en av fire indere som mistet kontakt med turoperatørene søndag ettermiddag, sier Loben Sherpa i Trekking Camp Nepal, som organiserte ekspedisjonen til Mount Everest, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Loben Sherpa var med de fire inderne opp til toppen. Klatrere fra ekspedisjonen fikk kontakt med ham og en til fra gruppen søndag, og fikk hjulpet dem ned til leiren, men de to siste klatrerne er fremdeles savnet, i tillegg til klatreren som omkom.

– Han døde mens guidene bar ham ned, sier sherpaen til AFP.

Flere døde

Over 350 klatrere, inkludert 140 utlendinger, har nådd verdens høyeste fjelltopp denne sesongen etter to år på rad med dødelige katastrofer som har forkortet klatresesongen i Himalaya. Men fire klatrere har dødd i fjellkjeden de siste dagene.

En australsk kvinne døde av høydesyke på lørdag, dagen etter at en nederlandsk klatrer omkom av samme sykdom etter å ha nådd toppen av Everest. En nepalsk guide døde onsdag etter å ha falt 2.000 meter ned fra fjellet Lhotse, verden fjerde høyeste fjell. I tillegg omkom en annen indisk klatrer på vei ned fjellet Dhaulagiri etter å ha blitt syk.

Guider og helikoptre har også reddet over 30 klatrere som har fått problemer i forsøket på å bestige noen av de høye fjelltoppene i Himalaya, skriver AFP.

Nesten 300 klatretillatelser

Nepal har i år gitt 289 klatretillatelser til utlendinger for den korte vårsesongen som varer fra midten av april til slutten av mai, etter at tragiske ulykker gjorde førte til klatreforbud i både 2014 og 2015.

Hundrevis av klatrere flyktet fra Mount Everest i fjor etter at et jordskjelv utløste et snøskred som tok livet av 18 mennesker i en leir på fjellets fot.

Kun en klatrer nådde toppen av Everest i 2014 etter at et snøskred tok livet av 16 nepalske guider.

Siden første gang Mount Everest ble besteget i 1953 har over 300 mennesker mistet livet, de fleste av dem fra Nepal, i forsøk på Everest eller Lhotse. De to fjellene deler samme rute frem til rundt 7.200 meters høyde.

SISTE NYTT

Siste nytt