NRK Meny
Normal

Biskop klar til å gå av etter ny overgreps-sak

I 20 år kjente Den katolske kirken i Sverige til seksuelle overgrep som en prest begikk mot to mindreårige søstre på 50- og 60-tallet. Nå er biskopen klar til å gå av.

Den katolske kirken på Cuba

Den katolske kirken opplever en ny overgrepssak, denne gang i Sverige.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / REUTERS

Først etter at presten ble anmeldt for tredje gang, innrømmet kirken at den kjente til saken, skriver avisa Dagens Nyheter.

Varslet i 1990

Allerede i 1990 kontaktet den ene av søstrene den daværende katolske biskopen og fortalte om overgrepene. I tillegg fortalte hun at presten hadde innledet et seksuelt forhold til hennes mor.

– Biskopen var uinteressert og avvisende, sier kvinnen, som nå er i 60-årene, til DN.

Den anklagede presten er flere ganger blitt omplassert, men først nå har kirken gått med på å utrede saken og sende den videre til Vatikanet.

Totalt skal fire personer ha anklaget Den katolske kriken i Sverige for overgrep.

Klar til å gå av

Biskop Anders Arborelius tar på seg hele ansvaret for at det ikke ble innledet noen etterforskning av saken da de to søstrene gjorde kriken oppmerksom på saken for 20 år siden.

– Som biskop tar jeg på meg hele ansvaret for dette og er forberedt på å ta konskevensene av dette. Nå skal det gjøres grundige undersøkelser av hele den tragiske historien, skriver Arborelius, som er biskop i Stockholms katolske stift til DN.

Arborelius ble kjent med saken i 2003, og innrømmer at han burde handlet annerledes da.

– Hvis det er min skyld at dette ikke har blitt undersøkt, er jeg klar til å søke paven for å fratre min stilling sier han til SVT.

Pollestad vil fortsette

I programmet Viggo på lørdag stod Kjell Arild Pollestad i går frem og fortalte sin historie om overgrepsanklagene fra sogneprest Reidar Voith tidlig på 90-tallet.

Se programmet i Nett-TV.

Video Pollestad fortsetter som prest

Han ønsker nå å fortsette som prest, og saken etterforskes av politiet.

Anklagene om voldtektsforsøk ble gransket av Vatikanet i 2004, og Pollestad ble bedt om å forlate Norge. Han har siden oppholdt seg i Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt