NRK Meny
Normal

Ny islamistgruppe truer med krig i Egypt

Islamistgruppen Ansar al-sharia har kunngjort sin etablering i Egypt og kaller avsettingen av folkevalgte Mohamed Morsi for «en krigserklæring».

Egypt

Voldsomme gatekamper mellom Morsis tilhengere og motstandere fant sted i Egypt fredag. Over tusen personer ble såret.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

I en uttalelse som ble lagt ut på et forum for militante fredag, truer gruppen med å bruke vold for å innføre sharia-lover i Egypt.

De sier de er i ferd med å samle våpen for å kunne trene sine medlemmer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er uklart hvor mange medlemmer som er rekruttert til gruppen, men etter avsettingen av Morsi er det reist frykt for at moderate islamistgrupper er i ferd med å bli flere og mer ekstreme.

– Krigserlæring

Gruppen kaller avsettingen av Morsi for en krigserklæring.

I uttalelsen sier Ansar al-sharia at militærkuppet, stenging av TV-stasjoner og drap på islamistiske demonstranter til sammen utgjør en «krig erklært mot Islam i Egypt».

Videre fordømmer gruppen demokratiet og sier de istedet vil innføre sharia-lover, samle våpen og «trene opp muslimer til å avskrekke angripere og bevare religionen».

Mens Egypts nye myndigheter setter islamistiske ledere bak lås og slå, frykter blant annet analytikere at dette vil gagne landets mest ekstreme krefter.

– Kan skape en generasjon av radikaliserte islamister

Mange islamister er redde og sinte etter at de nye myndighetene har pågrepet flere av lederne for Brorskapet. I tillegg har flere av kontorene til Brorskapet blitt angrepet av Morsi-motstandere uten at politiet har grepet inn.

Å slå ned på islamistene og innskrenke rettighetene kan gjøre vondt verre, advarer International Crisis Group (ICG).

Det vil med stor sannsynlighet drive islamistgrupper under jorden og skape en generasjon av radikaliserte islamister i og utenfor Egypt som har mistet troen på muligheten for en fredelig og demokratisk forandring, påpeker ICG.

30 drept – 1076 skadet

Egyptiske myndigheter pågrep torsdag Det muslimske brorskaps leder Mohamed Badie, ifølge sikkerhetskilder.

Nestleder i Det muslimske brorskap, Khairat al-Shater, ble arrestert natt til lørdag, ifølge egyptiske myndigheter.

Morsis exit har utløst voldelige demonstrasjoner og drap. Ifølge helsedepartementet i Egypt ble 30 personer drept og 1076 personer skadd i demonstrasjonene i Kairo og flere egyptiske byer fredag.

Morsi ble valgt til president i fjor etter at revolusjonen veltet veteranen Hosni Mubarak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt