NRK Meny
Normal

Ukjent IS-gren angriper i Saudi Arabia

Fem personer ble drept da en mann, som angivelig tilhører IS, begynte å skyte mot sjiamuslimer i Saudi-Arabia. Det dødelige angrepet øker spenningen i det sunnidominerte kongedømmet.

Shiamuslimer markerer ashura i Qatif

Utenfor dette samlingslokalet i Qatif øst i Saudi-Arabia ble sjiamuslimene angrepet.

Foto: HUSSEIN RADWAN / Afp

Ifølge den statlige fjernsynskanalen Al Ekhbariya ble en mann i tjueåra stanset ved en kontrollpost som frivillige hadde satt opp for å beskytte et religiøst samlingslokale. Da politiet ankom, startet skytingen.

Angriperen drepte fire, såret ni og ble selv drept, melder nyhetsbyrået Reuters.

Politiet sjekker mennesker på vei inn til bønn

Sikkerhetsvakter sjekker dem som vil inn på samlingsplassen i Qatif.

Foto: HUSSEIN RADWAN / Afp

Sjiaene var samlet for å markere ashura, den religiøse sørgedagen for drapet på profetens barnebarn, imam Hussain.

De minnes slaget ved Karbala, som er en av de mest betydningsfulle kampene i muslimenes historie. Hendelsen var også med på å skape skillet mellom sunni og sjiamuslimer.

IS tar på seg skylda

– Med Guds godkjennelse rettet en soldat i Kalifatet sitt våpen mot de frafalnes tempel, sier en gruppe om kaller seg Bahrain-provinsen. Den nyopprettede gruppa hevder den er en underavdeling av ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Gruppa Bahrain-provinsen fremstår som en hittil ukjent gren av IS og er den tredje IS-gruppa som har dukket opp på den arabiske halvøya i år.

Laster kart, vennligst vent...

I uttalelsen, som er lagt ut på internett, beskrives sjiaene med ordet rafida, en nedsettende betegnelse på dem som ikke følger sunniretningen i islam.

IS anerkjenner ingen andre tolkninger av islam enn sin egen og ser på sjiamuslimer som frafalne som kan og skal drepes.

Ekstremistene som sverger troskap til IS har stått bak flere angrep i Saudi-Arabia den siste tida. Målet er å skape uro og konfrontasjon, og velte golfstatenes kongedømmer.

Sjiamuslimer har årlig blitt utsatt for terrorangrep under de ti dager lange minnemarkeringen. Lokale aktivister i Saudi-Arabia sier til Reuters at sikkerhetsstyrkene ikke gjør nok for å hindre angrep på religiøse samlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt