Hopp til innhold

Utfordringene står i kø for den nye irakiske regjeringen

En ny, inkluderende regjering er på plass i Irak, men utfordringene står i kø for politikerne i det splittede landet som blir angrepet fra alle kanter.

Ny irakiske regjering

NØKKELPOSISJONER MANGLER: En ny irakisk regjering er utnevnt, der både sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere er representert. Men blant annet forsvars- og innenrikspostene er ikke besatt. Den ekstreme opprørsbevegelsen Den islamske stat herjer i Irak og har ført til at USA har startet en militæroperasjon i landet.

Foto: POOL / Reuters

En liten gruppe irakere leter blant råtnede levninger som er spredt utover plastark i en grøftekant nord i Irak. De leter etter spor av savnede venner og slektninger.

Noen hadde med spader for å hjelpe til med å grave fram massegraven i nærheten av Suleiman Beg etter at irakiske myndigheter tok tilbake kontrollen over byen fra militante krigere i Den islamske stat (IS) forrige uke.

– IS slaktet ham rett og slett fordi han var sjiamuslim, sier Jomaa Jabratollah til Reuters, mens han løfter restene av kameraten sin opp i en kiste. Habratollah fant kameratens lighter i en lomme.

Dette er virkeligheten som irakiske sivile og myndighetene nå lever i. Verdenssamfunnet har presset irakiske myndigheter til å etablere en regjering med kurdere, sjia- og sunnimuslimske irakere for å få en samlet opposisjon mot IS. I går kunngjorde statsministeren en ny regjering, men utfordringene står i kø for politikerne i det splittede landet.

Ny, inkluderende regjering

Iraks nye samlingsregjering, der både sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere er representert, ble mandag godkjent av nasjonalforsamlingen og tatt i ed.

Med seg på laget har statsminister Haider al-Abadi sunnimuslimske Saleh al-Mutlak, kurdiske Hoshyar Zebari og sjiamuslimske Bahaa al-Araji som visestatsministre.

Artikkelen fortsetter under bildet

Irak

STOROFFENSIV: En kurdisk peshmerga-kriger passerer en moske som ble skadd i et luftangrep i Suleiman Beg, etter at IS ble drevet ut av byen forrige uke.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

I tillegg utnevnes tre visepresidenter, som i stor grad får symbolske oppgaver. Avtroppende statsminister Nouri al-Maliki er en av disse.

Ibrahim al-Jaafari, som var statsminister i overgangsregjeringen fra 2005 til 2006, blir Iraks nye utenriksminister.
Flere nøkkelroller i regjeringen er imidlertid ikke besatt, blant dem innenriks- og forsvarsministerpostene. Den avgjørelsen skal tas i løpet av en uke, sier Abadi. Inntil videre vil han selv styre de aktuelle departementene.

Iraks statsminister

STATSMINISTER DANNET REGJERING: Statsminister Haider al-Abadi er selv sjiamuslim og dannet en inkluderende regjering i går. Han ble statsminister 11 august.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Abadi, som ble valgt som statsminister 11. august, la også fram den nye regjeringens plattform for nasjonalforsamlingen mandag. Han lovet å forbedre forholdet mellom regjeringen i Bagdad og det irakiske Kurdistan, å desentralisere makten og å gjenoppbygge landets forsvar.

Den avtroppende regjeringen har fått mye kritikk, blant annet for å støte fra seg sunnimuslimer og for ikke å ha klart å stå imot framveksten av opprørsgrupper som Den islamske staten (IS). USA har lagt mye press på å få til en samlingsregjering der alle de store fraksjonene i landet er representert.

Baksiden ved USAs offensiv

Ved hjelp av USA og Iran, kurdiske styrer og sjiamilits, blir IS, som tok over de fleste sunniområdene i nord- og sentral Irak for nesten tre måneder siden, slått tilbake. Men etterdønningene viser de uønskede konsekvensene av amerikanske militærkampanjen mot IS.

Sjiamilitsen og amerikanske luftstyrker vant en stor seier over IS da de tok tilbake Amerli forrige uke og drev IS ut av 25 nærliggende sunnimuslimske byer og landsbyer. Men konsekvensene av amerikanske angrep fører ikke nødvendigvis til et mer samlet og tryggere Irak.

Sunnimuslimer som flyktet fra volden blir nemlig nektet hjemreise, skriver Reuters. Istedenfor å føre til et samlet Irak kan luftangrepene føre til forverring av de sekteriske og etniske konfliktene i landet, skriver nyhetsbyrået.

Ved å fremme angrepene fra vest som et angrep på sunniminoriteten, kan IS bruke de amerikanske angrepene til å få ytterligere støtte blant sunnibefolkningen.

Reuters skriver at sjiamilitsen og det kurdiske militæret, peshmerga, er de sterkeste partene på bakken. Ikke irakiske militære. Reuters skriver at røyk siver opp fra sunnimuslimers hus etter at sjiamilits satt fyr på dem.

– Det er ingen vei tilbake for dem. Vi vil jevne husene deres med jorden, sier Abu Abdullah, en kommandant for sjiamilitsen Kataib Hizbollah i Amerli til Reuters.

Store utfordringer

En høytstående kurdisk politiker, som ønsker å være anonym, sier han tviler på at statsminister Abadi kan få Irak på rett kjøl.

– Han må blidgjøre Maliki. Han må blidgjøre sjialederne. Han må blidgjøre sunnimuslimene for å få dem til å vende IS ryggen. Han må blidgjøre oss. Han må blidgjøre amerikanerne og iranerne. Klarer han det? Det tror jeg ikke, sier politikeren til Reuters.


Artikkelen fortsetter under bildet

Internt fordrevne Irak

INTERNT FORDREVNE: Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har nesten 2 millioner irakere blitt internt fordrevet så langt i år. Her er en kvinne i en flyktningleir for internt fordrevne som i utgangspunktet ble satt opp for syriske flyktninger. Nå huser de irakiske flyktninger som har flyktet fra Mosul i Nord-Irak.

Foto: Ryan Remiorz / Ap

Den sjiamuslimske politikeren og tidligere sikkerhetsrådgiveren for myndighetene i Irak, Mowaffak al-Rubaie, mener på sin side at Abadi har fått en god start ved å sikre seg støtte fra de ulike fraksjonene i landet, samt både fra USA og Iran.

USAs utenriksminister John Kerry skal møte flere arabiske utenriksministre i Saudi-Arabia i et forsøk på å skape bred støtte i kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Allerede har over 40 land sagt seg villig til å bidra, i større eller mindre grad, til kampen mot IS.

Samtalene i den saudiarabiske havnebyen Jeddah vil vare til torsdag, og Kerry har som mål at flest mulig av deltakerne skal slutte opp i kampen mot ekstremistene.

– Vi må bygge en bredest mulig koalisjon av partnere rundt om i verden for å konfrontere, svekke og til sjuende og sist beseire IS, sier den amerikanske utenriksministeren, som tirsdag satte kursen mot Midtøsten.

SE URIX:

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt