Ny hypotese om Kennedy-mordet

Kleshandleren Abraham Zapruder sto ved fortauskanten med sitt kamera og filmet drapet. Men filmet han alt?

JF Kennedy i Dallas
Foto: REUTER / Scanpix

 I går, 22. november, var det 44 år siden president John F. Kennedy ble myrdet i Dallas, Texas.

Mye tyder på at da Zapruder startet opptaket var det første skuddet allerede falt. Zapruder fanget altså inn et drapsforsøk som allerede var i gang.

Konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteoriene rundt mordet på Kennedy har vært like tallrike som dagene som har gått siden denne novemberdagen i 1963.

Men ett spørsmål har alltid plaget seriøse granskere: På Zapruders film finnes bare opptak av to skudd, mens vitner sier det var tre. I boklageret der drapsmannen Lee Harvey Oswald befant seg ble det også funnet tre tomme patronhylser.

Ny hypotese

En forfatter og en TV-fotograf som har gransket både Zapruder-filmen og annet bevismateriale er kommet opp med en ny hypotese: Zapruder filmet 7 sekunder av starten på president-kortesjen, men stanset opptaket fordi bare politi-MC-er kjørte forbi.

Opptaket ble startet påny etter at presidentens Lincoln cabriolet svingte inn på Elm Street der Zapruder sto.

John F. Kennedy blir skutt

Filmen fanger inn begge skuddene som rammer presidenten, ett i ryggen fra en avstand på 57 meter og ett i hodet fra en avstand på 79 meter.

Men det er altså bare to skudd på filmen. Det første skuddet må dermed ha falt før opptaket startet, uten å ramme Kennedy.

Bøyle i veien

Årsaken til bomskuddet mener granskerne skyldes en horisontal trafikkbøyle over gaten som kom i veien for skuddet.

Bøylen ble aldri undersøkt under åstedsgranskningen.

Den nye hypotesen innebærer altså at Zapruder-filmen bare forteller en del av sannheten om drapet på Kennedy: Filmen viser de dødelige skuddene, men ikke at mordforsøket allerede var i gang.

Zapruder-filmen hos YouTube (ekstern lenke)

SISTE NYTT

Siste nytt