Ny helsearbeider ebolasmittet i Texas

Helsemyndighetene i Texas bekrefter at nok en helsearbeider er smittet av ebola etter å ha behandlet en pasient fra Vest-Afrika.

Sykehuset hvor to helsearbeidere er blitt smittet av ebola

TO SMITTET: Det er ved sykehuset Texas Health Presbyterian Hospital to helsearbeidere er blitt smittet av ebola.

Foto: LM Otero / Ap

Dermed er det bekreftet at to personer på samme sykehus i Texas er smittet av det dødelige viruset, etter at de var med på behandlingen av en pasient som ble lagt inn på sykehuset.

Denne pasienten døde av ebola, som han etter all sannsynlighet fikk etter en reise til Liberia. Han var den første som fikk påvist smitten på amerikansk jord.

Like etter klokken 14 norsk tid holdt sykehuset en pressekonferanse om situasjonen. Dommer i Texas, Clay Jenkins ledet seansen og sa fokus nå var på helsearbeideren som var blitt syk.

– Dette er en person som er heltemodig, og som har viet livet sitt til å hjelpe andre. Dette er en person som har livet fremfor seg og som takler dette på en verdig måte, sa Jenkins.

Dommer Clay Jenkins forteller om helsearbeideren som nå er smittet av ebola. Hun jobbet ved det samme sykehuset som en annen kvinne som er smittet.

Flere overvåkes

I en pressemelding fra helsemyndighetene i Texas står det at personen som nå er smittet fikk feber på tirsdag og at vedkommende ble isolert med en gang dette skjedde. Ifølge Jenkins tok det bare 90 minutter fra feberen ble oppdaget til perosnen var isolert.

Det står også i pressemeldingen at det er gjennomført samtaler med pasienten for å finne ut hvem vedkommende har vært kontakt med, og at disse personene vil bli overvåket.

Fra før er det kjent at en 26 år gammel sykepleier får behandling etter at det ble klart at hun var blitt smittet av ebola.

Tente lys for syk sykepleier

SAMLET SEG: Mange ved Texas Christian University samlet seg i går kveld for å tenne lys for sykepleieren som er smittet av ebola. I dag ble det kjent at nok en helsearbeider er smittet.

Foto: MIKE STONE / Afp

USAs smittevernsenter CDC har opplyst om at 77 helsearbeidere kan ha blitt utsatt for smitte. D

isse blir nå overvåket. Dette gjelder alle som var inne på rommet til pasienten, eller håndterte prøvene som ble tatt av ham.

I tillegg er 48 personer som var i kontakt med personen før han ble lagt inn under overvåkning.

Kritiserer rutiner

Behandlingen av den ebolasmittede pasienten på sykehuset i Texas har fått sterk kritikk, og National Nurses United gikk tirsdag ut og sa at det manglet rutiner på sykehuset for å unngå smitte.

– CDC sier at rutinene ble brutt, men sykepleierne sier at det ikke var noen rutiner, sa lederen for forbundet, Roseann DeMoro tirsdag.

Mannen som hadde ebolaviruset ble sendt hjem første gangen han oppsøkte sykehuset, til tross for at han fortalte at han hadde vært i Libera og hadde symptomer. Ifølge sykepleiere som har uttalt seg anonymt til fagforbundet var det også problemer med rutinene etter at mannen ble innlagt.

Det var ikke instrukser om hvordan det skulle gjøres rent og hvordan man skulle behandle sengetøy og håndklær pasienten hadde brukt. Den amerikanske smittevernmyndigheten CDC har på sin side sagt at sykepleieren trolig ble smittet som følge av et rutinebrudd.

– Vår hovedprioritet er å gi den best mulige behandlingen til våre pasienter. Det er mye som er blitt sagt om hva som skjedde da de ble smittet, men vi vet per i dag ikke nøyaktig hva som har skjedd. Sikkerheten til våre ansatte er det viktigste vi fokuserer på, sa dr. Daniel Varga ved sykehuset på dagens pressekonferanse.

Over 4000 døde

Siden starten av 2014 har over 4400 mennesker mistet livet som følge av ebolaepidemien. Trolig vil over 9000 være smittet innen utgangen av denne uken.

Det er land i Vest-Afrika som er verst rammet av epidemien, blant dem Liberia, Guinea og Sierra Leone. Dødsprosenten for dem som er syke ligger i snitt på 70 prosent, opplyser Verdens helseorganisasjon.

Selv om smitteraten i de hardest rammede distriktene i de tre landene går noe ned, har sykdommen spredd seg geografisk sett.

Ebola skaper matkrise

SISTE NYTT

Siste nytt