Hopp til innhold

Ny forskning: Vokste regnskog i Antarktis i Kritt-tiden

At jorden var varmere i dinosaurenes tid har vært kjent lenge. Men nå har forskere funnet bevis for at det var så varmt den gangen at det vokste regnskog i Antarktis.

Illustrasjon fra Alfred-Wegener-Institut/J. McKay om hvordan det kan ha sett ut i Vest-Antarktis for 90 millioner år siden.

Illustrasjon fra Alfred-Wegener-Institut/J. McKay om hvordan det kan ha sett ut i Vest-Antarktis for 90 millioner år siden.

Foto: Creative Commons licence CC-BY 4.0

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er kommet frem etter analyser av boreprøver som en gruppe forskere tok i Amundsenhavet utenfor Antarktis i februar/mars 2017.

Forskere hentet opp en bit av havbunnen i Pine Island Bay. De mener prøven er omkring 90 millioner år gammel. Den inneholder informasjon om klimaet, temperatur, nedbør og vegetasjon, skriver CNN.

Boreprøven inneholder skogsjord, pollen, sporer, og til og med trerøtter, viser analyser.

Analysene er nå publisert i siste nummer av det anerkjente tidsskriftet Nature.

Varmeste på 140 millioner år

Kritt er en geologisk periode 145–66 millioner år siden. Den midtre delen av perioden er den varmeste på kloden de siste 140 millioner årene.

Da skal temperaturen i de øvre lagene av havet i tropene ha nådd opp i 35 grader. Mens havet var mer enn 100 meter høyere enn i dag.

Men det er først nå man har funnet bevis for hvordan forholdene var i Antarktis.

Analysene viser at gjennomsnittlig dagtemperatur i Antarktis var omkring 11 grader. I dag varierer temperaturen der mellom minus 10 og minus 60.

Rekordhøye CO₂-nivåer

CO₂-nivået i luften i den midtre Kritt-tiden var enormt høyt, ett sted mellom 1000 og 1600 ppm, skriver BBC.

I dag ligger det på i overkant av 400 ppm, en stigning på rundt 25 prosent siden 1960.

– Vi visste ikke at drivhus-klimaet i Kritt-tiden var så ekstremt. Det viser oss hva CO₂ er i stand til, sier en av forskerne bak studien, doktor Johann Klages, til Guardian.

Forskerne vet fortsatt ikke hva som var årsaken til det høye CO₂-nivået.

Ligner dagens New Zealand

Regnskogen i Antarktis skal ha vært en temperert regnskog. Dette er områder med mye regn, barskog, bregner og eviggrønne løvtrær.

I Norge er kystgranskogen i Trøndelag og sørlige deler av Nordland regnet som de viktigste gjenværende tempererte regnskoger i Europa.

Ifølge forskerne minnet regnskogen i Antarktis om den man i dag finner på New Zealand.

Likevel må den ha vært ganske spesiell og ikke helt likt noe annet vi kjenner i dag, da Antarktis er helt mørkt tre måneder i året.

Og ja, det var antakelig dinosaurer i denne regnskogen, tror forskerne.

SISTE NYTT

Siste nytt