Normal

Ny FBI-sjef avviser påstand fra Det hvite hus

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe avviste under torsdagens høring i Senatet at hans sparkede forgjenger ikke hadde støtte innad i FBI.

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe under tirsdagens høring i Senatet.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Etter at president Donald Trump ga James Comey sparken som FBI-sjef tirsdag, har Det hvite hus sagt at Comey ikke lenger hadde støtte blant vanlige FBI-ansatte.

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe var torsdag innkalt til høring i Senatet og der avviste han påstanden om Comey.

– Det stemmer ikke. Jeg kan si at direktør Comey hadde bred støtte innad i FBI og fortsatt har det i dag, sa McCabe under vitnemålet sitt.

USA-SECURITY/INTELLIGENCE Acting FBI Director McCabe, CIA Director Pompeo, Director of National Intelligence Coats, NSA Director Adm. Rogers, Defense Intelligence Agency Director Lt. Gen. Stewart and National Geospatial-Intelligence Agency Director Cardillo testify on Capitol

Det var fullt under dagens høring i Senatets etteretningskomite.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Vil fortsette Russland-etterforskning

McCabe sa også at FBI vil fortsette etterforskningen om Trumps valgkamp hadde forbindelser til Russlands innblanding i fjorårets valg.

Han la til at han vil holde Kongressen orientert dersom det gjøres forsøk på å utsette den.

FBIs dyktige menn og kvinner kan ikke stoppes fra å gjøre det de skal.

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe / Ap

– Det har ikke blitt gjort noe forsøk på å hindre arbeidet. FBIs dyktige menn og kvinner kan ikke stoppes fra å gjøre det de skal, sa McCabe.

Anklages for å Clinton-tilknytning

Valgplakat for Jill McCabe

En valgplakat fra da Andrew McCabes kone, Jill McCabe, stilte til valg til delstatssenatet i Virginia i 2015.

Virginia-guvernør Terry McAuliffe

Virginia-guvernør Terry McAuliffe har i flere tiår vært en nær venn og medarbeider av Bill og Hillary Clinton.

Foto: Steve Helber / AP

Samtidig som McCabe vitnet i Senatet, ble gamle anklager om at han har tilknytning til demokratene og Clinton-leiren trukket frem igjen.

Bakgrunnen for anklagene stammer fra 2015, da McCabes kone, Jill McCabe, stilte til valg til delstatssenatet i Virginia.

Ifølge Newsweek fikk hun da nesten 500.000 dollar, over fire millioner norske kroner, i valgkamp-støtte fra en komite som var tilknyttet Virginia-guvernør Terry McAuliffe.

McAuliffe har gjennom flere tiår vært en nær medarbeider av Bill og Hillary Clinton der han blant annet hadde ry som en svært effektiv pengeinnsamler.

Pengestøtten har ført til kritikk over at Andrew McCabe var involvert i FBIs etterforskning av Hillary Clintons e-poster, til tross for hans kones politiske tilknytning.

FBI har selv sagt at McCabe ikke var innblandet i sin kones pengeinnsamling og at han ikke fikk ansvar for Clinton-etterforskningen før etter at hans kone hadde tapt valget i 2015.

Kan ta tid å finne ny sjef

McCabe har vært i FBI siden 1996 og ledet blant annet Washington-avdelingen før han i fjor ble utnevnt til nestsjef i FBI.

Det hvite hus har sagt at de umiddelbart vil sette i gang arbeidet med å utnevne en etterfølger til Comey,

Ifølge CNBC er McCabe en av de mulige kandidatene, men nettstedet nevner også tidligere borgermester i New York Rudolph Giuliani og tidligere leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers.

En ny FBI-sjef må godkjennes av Senatet, noe som kan drøye ut i tid på grunn av det konfliktfylte forholdet mellom republikanere og demokrater.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt