Hopp til innhold

Ny europarekord i regjeringsløshet

209 dager. Så lenge har Belgia vært uten regjering - altså i nærmere sju måneder. Dermed har landet slått den gamle europarekorden på 208 dager, satt av Nederland i 1977.

Belgias riksmeklingsmann Johan Vande Lanotte

Belgias riksmeklingsmann Johan Vande Lanotte ba denne uken kongen om å få gå av.

Foto: Reuters

Torsdag denne uken forverret den politiske krisen seg ytteligere da han som skulle mekle mellom de politiske partiene kastet inn håndkleet.

De sju politiske partiene, fire av dem flamske og tre av dem vallonske, skulle onsdag gjøre det klart om de var villige til å forhandle om en koalisjonsløsning. Men nasjonalistpartiet Ny flamsk allianse (N-VA) la forslaget på hylla.

– Du kan lede hesten til vannet...

Utenfor det belgiske parlamentet var det ingen tegn til kaos, men inne ventet et fullsatt pressekorps på nye overskrifter. For mannen som skulle løse den politiske krisen i Belgia hadde nettopp vært hos kong Albert og levert sin avskjedssøknad.

– Du kan lede hesten til vannet, men ikke tvinge den til å drikke, sa den resignerte meklingsmannen Johan Vande Lanotte. Da hadde hans kompromissforslag for å få på plass en koalisjonsregjering blitt lagt på bordet uten å føre frem.

– Synet partiene har på hvordan staten skal se ut i fremtiden, er veldig splittet. Det er det minste jeg kan si. En dag må politikerne ta skrittet å tvinge frem en løsning i landets interesse, sa Lanotte.

Valget i juni endte i et nytt politisk kaos, slik også valget i 2007 gjorde. Yves Leterme har nå ledet et forretningsministerium gjennom snart sju måneder og gjennom en hel formannskapsperiode i EU.

Kan sette verdensrekord i mars

Og fra i går er Belgia det europeiske landet som har vært lengst uten regjering noen gang. Og skulle de ikke ha på plass en regjering innen 30 mars fratar de Irak «verdensrekorden» i land uten regjering. Iraks brukte 289 dager før landet fikk ny permanent regjering etter valget i 2010.

Ny flamsk allianse (N-VA) sang den flamske nasjonalsangen etter å ha vunnet valget - men fikk ikke det nødvendige flertallet i parlamentet.

N-VA-leder Bart De Wever

N-VA-leder Bart De Wever stanset meklingsforsøket.

Foto: JULIEN WARNAND / Afp

Partiet krever mindre pengeoverføringer til det fransktalende Vallonia i sør - en pengeoverføring som partileder Bart De Wever har sammenlignet med å injisere narkotika til en narkoman.

Nasjonalistpartiet vil også ha mer selvstyre for Flandern i nord. Det vil ikke sosialistene, som fikk flertall blant den fransktalende belgiske befolkningen, gå med på. Fire flamske og tre fransktalende partier har siden manøvrert i en politisk tåke.

Mange håpet derfor på en løsning da parti-mekler Lanotte langt på vei kom det største flamske partiet, N-VA, i møte.

– De bør stille til valg i Utopia

– Jeg tenker at de partiene som ikke klarer å fortsette samtalene med utgangspunkt i dette forslaget bør stille til valg i Utopia, sa Bruno Tuy-bens i det flamske sosialistpartiet SPa.

Han fikk støtte fra Det flamske grønne partiet. Forslaget innebar langt på vei at regjeringene i Flandern i nord og Vallonia i sør skulle beholde mer av skattepengene.

– For Flandern ville dette i første fase bety at 44 prosent av skatteinntektene ble beholdt. I neste fase 54 prosent, sa en fornøyd SPa-partileder, Caroline Gennez.

Men nasjonalistene var tydeligvis ikke like enige - og sa klart nei.

Fra i går satte dermed Belgia europarekord i regjeringsløshet. Sentralbaksjefen sa før jul at det var viktig å få på plass en regjering de nærmeste ukene.

N-VA-leder Bart De Wever karakteriserer Belgia som en mislykket nasjon og anklager fransktalende Vallonia for å være avhengige av subsidier.

SISTE NYTT

Siste nytt