Hopp til innhold

Ny eksplosjon ved Fukushima

Reaktor nummer to ved Fukushima 1-anlegget har eksplodert. Eksplosjonen har ført til en skade på metallkapslingen rundt reaktoren.

Fukushima-kraftverket

Enda en eksplosjon er registrert ved atomkraftverket i Fukushima. Eksplosjonen fant sted i reaktorbygning nummer to (til høyre).

Foto: Ap

David Krekling i Japan
Foto: NRK

SISTE: 01:30: Det skal ikke være hull på kapslingen rundt reaktor 2, ifølge en ansatt ved Fukushima-anlegget.

Kabinettsekretær Yukio Edano sier at det ser ut til at det er skader på den nedre delen av en kapsel. Kapselen inneholder vann, og blir brukt til å kjøle ned reaktoren.

Eksplosjonen fant sted i like etter midnatt, norsk tid. Tidligere har det vært lignende hydrogeneksplosjoner ved to andre reaktorbygninger på kraftverket som i begge tilfeller blåste bort vegger og tak.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company) trekker nå ut så mange ansatte som mulig. Nyhetsbyrået Jiji melder at taket til reaktorbygningen er delvis
ødelagt og at det stiger røyk og damp til værs fra reaktoren.

Seniorrådgiver Frode Pleym i Greenpeace i Tokyo sier til NRK at han aldri har sett TEPCO-ansatte så alvorlige og nervøse.

Klokken 00:30 norsk tid hadde strålingen utenfor anlegget steget til 8.217 mikrosivert per time, fra 1.941 mikrosivert 40 minutter tidligere.

Ifølge myndighetene må verdiene nå 1 million før de utgjør en alvorlig helserisiko.

Kan føre til atomkrise

Ingeniørene strever med å hindre en nedsmelting av reaktorene etter at tsunamien slo ut kjøleanlegget og dieselaggregatet som var reserveløsningen.

Men selv ikke ingeniøren som bygget kjernekraftverket i Fukushima kan garantere at det vil lykkes å kjøle ned brenselsstavene i reaktoren.

– Hvis man klarer å kjøle ned reaktoren, og dersom metallkapslingen ikke ryker, er det mulig at man til slutt kan få dette under kontroll. Slik situasjonen er nå er det imidlertid veldig ustabilt, sa Masashi Goto, én av ingeniørene som var med å lage reaktorene i Fukushima-kraftverket til The Wall Street Journals asiatiske utgave tirsdag morgen japansk tid.

Ryker metallkapslingen kan situasjonen gå fra det myndighetene i Japan i dag kaller en ulykke til en atomkatastrofe.

– Ryker metallkapslingen vil små urankuler falle ned i bunnen av reaktortanken. Hvis det ikke er vann dér, vil kulene smelte seg gjennom bunnen av tanken og havne på gulvet i reaktorinnesluttingen. Da kan det bli veldig alvorlig, sier reaktorfysiker Sverre Hval til NRK.

Han får støtte av seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern.

«Det slippes ut store mengder radioaktivitet fra reaktorkjernen, og hvis innesluttingen ryker vil man få et betydelig utslipp til omgivelsene»

Video Ny eksplosjon ved kraftverk i Fukushima

Slik så det ut da en reaktor eksploderte ved Fukushima-anlegget søndag.

Holder pusten

Japan holder pusten etter meldinger om at brenselsstavene ved Fukushima 1-anlegget kan være i ferd med å smelte. Over hele verden holdes det solidaritetsaksjoner og anitkjernekraft-demonstrasjoner.

De neste timene er avgjørende for utfallet. Hvis reaktoren smelter kan store deler av Japan bli utsatt for radioaktiv stråling.

Japan har bedt USA og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om hjelp til å få kjølt ned de atomreaktorene.

Situasjonen ved Fukushima er verre enn ulykken på Three Mile Island i 1979, mener lederen for det franske strålevernet, André-Claude Lacoste.

Nedsmeltingen ved kjernekraftverket Three Mile Island er den alvorligste atomulykken i USAs historie.

– Men situasjonen er ikke så alvorlig som Tsjernobyl, sier han.
Også Det internasjonale atomenergibyrået IAEA mener det er svært liten sannsynlighet for at Fukushima vil bli et nytt Tsjernobyl.

– Sannsynligheten for at dette skal utvikle seg til en ulykke av slike dimensjoner, er svært liten, sa IAEA-sjef Yukiya Amano i IAEAs hovedkvarter i Wien mandag, ifølge NTB.

Debatt om kjernekraft

Frykten for en kjernefysisk katastrofe har gitt atomenergimotstanderne vann på mølla. Nå tar flere land opp igjen debatten om kjernekraft.

  • I Tyskland er motstanden mot atomkraft er stor. Regjeringen har utsatt planene om å forlenge levetida til atomkraftverkene i landet.
  • Sveits har varslet at de innstiller alle nye planer.
  • India vil nå gå gjennom sikkerheten ved sine anlegg.
  • Senator Joe Lieberman, som leder komiteen for innenlands sikkerhet, ønsker en midlertidig stans i utbyggingen av atomanlegg, selv om han omtaler seg som tilhenger av energikilden.
  • Russland er det planer om å bygge flere titalls atomkraftverk i årene som kommer, og statsminister Vladimir Putin sa mandag at de ikke har tenkt å endre på disse.
  • Kinesiske myndigheter opplyser at de ikke vil endre på sine planer om å bygge flere kjernekraftverk.

– Tar færrest liv

Professor i fysikk ved Høgskolen i Akershus Jon Samseth sier atomkraft er den energiformen som krever færrest menneskeliv.

Ingenting ville være bedre enn å få fornybar energi på banen, men vi må være realister. Dette ligger langt frem i tid. Behovet for billig energi er stort, og alternativet til kjernekraft er ofte kullkraft.

Kjernefysiker Nils Bøhmer mener atomkraft kan erstattes. Han sier en kombinasjon av energieffektivisering, fornybar energi og CO2-rensing av fossile kraftverk, er det som skal til for å nå de klimamål FN har satt.

Nils Bøhmer sier det er tre argumenter mot atomkraftverk

  1. For det første så er det atomsikkerhet, som vi nå ser i Japan.
  2. Atomavfallet må håndteres på en trygg måte i en million år.
  3. Risikoen for spredning av atomteknologi som kan misbrukes til å utvikle militære atomvåpen.

Samseth tror ikke verden vil klare seg uten atomenergi. Han mener det er for mange land blir for kostbart å rense utslippene fossile kraftverk.

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

SISTE NYTT

Siste nytt