De har allerede åtte andre rottearter på øygruppa nordøst for Australia, men dette er det første nye funnet på 80 år, melder BBC.
Den nyoppdaga gnageren veier omtrent fire ganger så mye som en vanlig rotte og er omtrent en halv meter lang.
Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor, om kjemperotta.
Forskeren som påviste den nye dyrearten, Tyrone Lavery fra Field Museum i Chicago, fikk høre om det mystiske dyret under et besøk på Solomon-øyene.
– Når jeg først møtte folk fra Vangunu-øya fortalte de meg om en rotte de kalte vika, som bodde i trærne. Jeg begynte å lure på om det var en egen art eller om det bare var en vanlig rotte, sier han.
- Les også: Nå trekker rottene inn i huset ditt
– Skjønte dette var noe spesielt
Myten om vika-rottene finnes blant annet igjen i barnesanger på øyene der den lever, ifølge CNN.
Funnet som bekrefta myten ble gjort etter at en skogvokter tilbake i 2015 så en stor rotte falle ned fra et høyt tre. Dyret døde og ble sendt til Queensland Museum i Australia der Lavery var forskningsstipendiat.
– Så snart jeg undersøkte dyret, skjønte jeg at dette var noe spesielt, sier han.
– Det er en svært sjelden art. Sannsynligvis er det ikke mange igjen av dem, sier Lavery, og forteller at vika-rottene lever i trærne i veldig tett skog.
De fleste av dyrene som lever på øygruppa 1.800 kilometer nordøst for kysten av Australia, finnes ingen andre steder på jorda.
- Hør mer om rotter i Ekko
– Ikke en skrekkrotte
– Dette er ikke den ekle kloakkrotta som rapper brødsmuler av oss, sier zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman.
Den oransjebrune rotta, som har fått navnet Uromys vika, lever på frø, frukt og nøtter som den gnager hull på for å spise innholdet.
Bøckman mener det er en naturlig forklaring på hvorfor den blir så stor.
– På Salomonøyene er det ikke så mange rovdyr. Gnagere, mus og rotter er små dyr, for å lett kunne gjemme seg. Det trenger de ikke der, og derfor har «vika» kunnet utvikle seg til å bli et større dyr.
– Den lever som et litt drøyt ekkorn,, sier Bøckman på spørsmål om hvordan rotta lever.