NRK Meny
Normal

Populær ny dronning tross fascistfar

Hun var omdiskutert da hun ble presentert for nederlenderne for 12 år siden, men i dag er dronning Maxima det mest populære medlemmet av kongehuset.

Maxima og fan

En av mange på Damplassen tirsdag som hadde kledd seg i Maxima-lue for å hylle landets nye dronning. Til høyre daværende kronprinsesse Maxima på slottet mandag kveld.

Foto: Patrik Stollarz/Laurent Dubrule / AFP/Reuters

Kristi Marie Skrede, Amsterdam
Foto: NRK

Marita og Marco Helder

– Jeg tror hun blir en god støtte for kongen, sier Marco Helder om dronning Maxima til NRK. Han er i Amsterdam sentrum sammen med kona Marita.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK
– Du kan ikke være ansvarlig for hva dine foreldre har gjort. Hvis du har en ren bakgrunn selv så er det ok for meg, sier Marco Helder til NRK om landets nye dronning, Maxima.

Han er i Amsterdam sentrum sammen med kona Marita for å feire det nye kongeparets innsettelse tirsdag.

– Hun er svært populær og jeg synes også hun virker intelligent, sier Marco Helder og gjenspeiler dermed gjengs oppfatning om landets nye dronning.

Det viser hvilken forandring som har skjedd i nederlendernes oppfatning av Maxima fra Buenos Aires siden de ble kjent med henne for tolv år siden.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Nederlands dronning Beatrix overlater tronen til sin eldste sønn Willem-Alexander. Følg sendingen på NRK1.

Se direkte fra Amsterdam fra kl. 14.00.

Minister under militærjuntaen

Jorge Zorreguieta var landbruksminister i Argentina fra 1979 til 1981, årene da landet var styrt av en fascistisk militærjunta.

Juntaen, som var ledet av general Jorge Videla, sto bak drapene eller forsvinningene av opptil 30.000 mennesker i den såkalte «skitne krigen» mot politiske motstandere.

Nederlands kongepar

Kronprins Willem-Alexander og Maxima Zorreguieta da deres forlovelse ble offentliggjort 30. mars 2001.

Foto: Dusan Vranic / AP

Da det i 2001 ble kjent at landets kronprins Willem-Alexander skulle gifte seg med den argentinske Maxima Zorreguieta, vakte farens forhistorie sterke reaksjoner i Nederland.

Den nederlandske regjeringen engasjerte historikeren Michiel Baud til å undersøke i hvilken grad Jorge Zorreguieta var innblandet i overgrep.

Han konkluderte med at Zorreguieta må ha hatt kjennskap til noe av torturen og de mange forsvinningene, men at han nesten helt sikkert ikke var personlig involvert.

Senere har Zorreguieta blitt anklaget for å ha vært direkte involvert i noen forsvinningssaker, noe han også fortsatt etterforskes for, men han er aldri blitt tiltalt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Videla og Zorreguieta

Juntaleder Jorge Rafael Videla (t.v.) sammen landbruksminister Jorge Zorreguieta (t.h.) i Buenos Aires i august 1979 under det argentinske militærdiktaturet. Jorge Zorreguieta er far til dronning Maxima av Nederland.

Foto: Reuters

Fikk ikke delta i bryllupet

Resultatet av oppstyret var at Maximas far fikk beskjed om at han ikke kunne delta i bryllupet i Amsterdam i februar 2002. Også moren lot være å delta i datterens bryllup, i solidaritet med sin mann.

Maxima sa den gang at hun godtok beslutningen, men TV-bildene fra bryllupet viste at hun gråt da hennes fars favoritt-tango «Adios nonino» ble spilt.

– Jeg beklager at han gjorde sitt beste under et dårlig regime. Han hadde de beste hensikter, sa Maxima om sin far i et intervju i forkant av bryllupet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nederlands kongepar

Kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Maxima, som den gang var, kysset på slottsbalkongen foran folkemengden på bryllupsdagen 2. februar 2002.

Foto: Jeroen van der Meyde / Reuters

Mest populær i kongehuset

Dronning Maxima

Daværende kronprinsesse Maxima (foran) på svømmetur i en av Amsterdams kanaler i september i fjor som en del av et veldedighetsarrangement.

Foto: ROBIN UTRECHT / Afp
Valeria Vega

Valeria Vega fra Mexico er i Amsterdam for å feire en «latinodronning».

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Til tross for den dårlige starten tok Maxima raskt nederlenderne med storm.

Hun deltok i utviklingsprosjekter, støttet mikrokreditt-inititativer i utviklingsland og talte for kvinnelige innvandreres rettigheter.

I fjor høst kastet hun seg til og med ut i en av Amsterdams kanaler som en del av et veldedighetsarrangement.

Det har ført til at meningsmålinger viser at fascistdatteren fra Buenos Aires nå er det mest populære medlemmet av det nederlandske kongehuset.

Hun overgår den populære (og abdiserende) dronning Beatrix, og er langt mer populær enn sin ektemann, den dagsferske kong Willem-Alexander.

Trekkplaster i utlandet

Hennes argentinske bakgrunn har også gjort det nederlandske kongehuset populært også i andre land.

– Jeg synes det er fantastisk at en latinsk jente kan bli dronning i Nederland. Vi er kommer bare for å feire at en latinsk jente kan bli dronning, sier Valeria Vega til NRK i Amsterdam sentrum.

Hun er med i en gruppe meksikanere som har reist til Nederland for å feire den nye «latinodronningen».

Kvinnelige statsoverhoder

Før Willem-Alexander ble satt inn som konge i dag, har Nederland hatt kvinnelige statsoverhoder siden Willem III døde i 1890.

I neste generasjon, dersom landet beholder monarkiet, kommer nederlenderne igjen til å få en dronning som statsoverhode.

Maxima og Willem-Alexander har tre barn, døtrene Catharina-Amalia (9), Alexia (7), and Ariane (5).

Den eldste av dem, ni år gamle Catharina-Amalia, blir nå prinsesse av Orange, som arveprinsesse i Nederland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt