Normal

Demonstrerte mot fengsling av opposisjonell i Moskva

Russiske demonstranter tok torsdag på ny til gatene. Denne gangen for å demonstrere mot fengslingen av en prominent venstreorientert aktivist.

Video Demonstrasjon i Moskva mot fengsling av opposisjonell

FENGSLET OPPOSISJONELL: Bakgrunnen for aktivistenes vrede er at en domstol i Moskva søndag avgjorde at aktivisten Sergej Udaltsov (bildet) skulle fengsles for ti dager.

Flere hundre mennesker møtte opp på Pushkin-plassen i sentrum av Moskva torsdag.

Aktivistene demonstrerte at en domstol i Moskva søndag avgjorde at aktivisten Sergej Udaltsov skulle fengsles for ti dager. Avgjørelsen kom til tross for at flere er bekymret for Udaltsovs helse, etter at han har sultestreiket.

– Frihet for politiske fanger, ropte demonstrantene.

Myndighetene hadde ikke godkjent demonstrasjonen, og politiet hadde varslet at de ville stoppe enhver opptreden de anså som ulovlig.

Ingen arrestert

– Jeg er her for å støtte Sergej Udaltsov, sa demonstranten Alexander Lektman (26) til nyhetsbyrået AFP.

– Han gikk til sultestreik, og det er en stor politisk gest. Jeg vil ha en forandring for vårt urettferdige politiske system, la han til.

Organisatorene bak demonstrasjonen advarte demonstrantene mot å rope politiske slagord og vise bannere, da flere titalls politifolk fulgte med.

Men ingen av demonstrantene ble arrestert, noe som ville ha vært nærmest utenkelig før protestbølgen i Russland brøt ut i forrige måned.

Forrige lørdag møtte flere titusener opp i Moskvas gater til en massedemonstrasjon mot valgfusk og Putins dominans i Russland. Det var ikke ventet at like mange ville møte opp til torsdagens demonstrasjon.

Saken fortsetter under bildet

Demonstranter markerer misnøye med fengsling av russisk opposisjonell i Moskva
Foto: EVN

Truer Putins dominans

Ilya Ponomaryov, Venstrefrontens leder og en av den russiske opposisjonens frontfigurer, var en av få folkevalgte fra Dumaen som støttet demonstrasjonene mot Putin fullt og helt.

Han sa før torsdagens markering at den var lovlig fordi det skulle være et møte mellom et medlem av nasjonalforsamlingen og velgere.

Lederne av protestbevegelsen i Russland har ikke sagt når den neste massedemonstrasjonen vil finne sted, men har antydet at den ikke kommer før i midten av januar.

Protestbølgen har begynt å utgjøre en stor trussel mot Putins tolvårige dominans i Russland. Etter fire år som statsminister forbereder han seg nå på presidentvalget i mars, hvor han vil prøve å bli valgt til en tredje presidentperiode.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt