Ny bok hevder Shimon Peres hjalp Norge med Joshua French

Israels president Shimon Peres skal i 2014 ha kontaktet en omstridt diamanthandler for å få Joshua French ut av fengsel i Kongo. – Peres mente Israel skyldte Norge en vennetjeneste, hevder en ny bok.

Brende og Peres håndhilser

SKAL HA GJENGJELDT VENNETJENESTE: Norges daværende utenriksminister Børge Brende skal ha tatt opp French-saken med Israels president Shimon Peres i 2014, ifølge boka. På dette bildet håndhilser de to under et møte i mai 2014 i Jerusalem.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Det er TV2-reporter Fredrik Græsvik som i sin nye bok «Dømt til døden i Kongo» skriver at Børge Brende, som var utenriksminister i 2014, skal ha benyttet sitt gamle vennskap i et forsøk på å få nordmannen hjem, skriver TV2.

Joshua French

Det første bildet av Joshua French etter at han ble skrevet ut fra sykehus i Norge i sommer.

Foto: Marie Kvamme-Madsen

Da tidligere forsøk mislyktes, skal de erfarne diplomatene Mona Juul og Tor Wennesland ha foreslått for utenriksministeren å be den omstridte israelske diamanthandleren Dan Gertler om hjelp.

Den israelske presidenten Shimon Peres ble foreslått som mellommann for å få kontakt med Gertler, som skal ha hatt tette bånd til Kongos president Joseph Kabila.

– Dan Gertler har tjent mye penger på diamanthandel i Kongo, og har også beriket Kabila-familien. Han er en mann som Kabila lytter til, hevder Græsvik overfor NRK.

Peres skal ifølge boka ha takket ja som en gjentjeneste til Norge som hadde hjulpet Israel med utstyr for å utvikle atomvåpen flere tiår tilbake i tid.

– Ifølge diplomater som har vært tett på denne prosessen, har den israelske diamanthandleren Dan Gertlers innsats vært helt avgjørende, og han fikk forespørsel om å hjelpe fra sin egen president, Shimon Peres, som tok kontakt med ham i 2014 på oppfordring fra Norge, sier Græsvik til NRK.

Hevder Norge planla mulig militær evakuering

Ifølge VG skal flere ansatte i Utenriksdepartementet (UD) ha reagert på at Børge Brende ville inngå et samarbeid med diamanthandleren, som har vært under etterforskning for økonomisk kriminalitet.

Det norske utenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere opplysningene i Fredrik Græsviks bok overfor NRK eller andre medier.

Joshua French ble satt fri fra Kongo i mai i år etter åtte år i fengsel. French ble arrestert sammen med kameraten Tjostolv Moland i 2009 etter at sjåføren deres blei funnet drept.

Året etter blei de dømt til døden for blant annet spionasje, drapsforsøk og væpna ran.

Ifølge TV2 skriver Græsvik også i boka norske myndigheter i all hemmelighet la en plan for å redde de to norske fangene ut av fengselet i Kongo dersom sikkerhetssituasjonen i Kinshasa kom ut av kontroll.

French ble senere løslatt av humanitære årsaker, og ankom Norge 17. mai i år.

Joshua og Kari Hilde French

LANGVARIG KAMP FOR SØNNEN: Kari Hilde French, Joshua French' mor, har de siste åra oppholdt seg i Kongo for å bistå sønnen.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt