NRK PRESISERER: Denne artikkelen har blitt rettet opp etter at forfatteren av biografien har kommet med en presisering etter oppslag i amerikanske medier.
Ukraina bruker Elon Musks Starlink-system som gir internett-dekning via satellitt.
CNN hevdet denne uken at milliardæren skal ha fått sine ansatte til å ta ned Starlink-tjenesten utenfor kysten av Krim-halvøya.
Målet skal ha vært å hindre et ukrainsk droneangrep på russiske marinefartøy.
Elon Musk skal ha tatt avgjørelsen fordi han var redd for at Russland ville svare på det ukrainske angrepet med atomvåpen.
Musks beslutning førte til at ukrainske tjenestemenn ba ham om å slå på satellittene igjen.
Det kommer frem i en ny biografi om Elon Musk, som blir publisert 12. september, hevder CNN.
Forfatteren går ut på X
Nå har forfatter Walter Isaacson presisert opplysningene på X, tidligere Twitter. Han skriver at ukrainerne trodde at Starlink-systemet hadde dekning helt ned til Krim. Noe som ikke stemte. De ba da Musk om å aktivere Starlink for å kunne gjennomføre et droneangrep mot den russiske flåten. Musk fulgte ikke oppfordringen fordi han fryktet en storkrig, presiserer forfatteren på X.
Da de ukrainske undervanns-dronene som var lastet med eksplosiver nærmet seg den russiske flåten mistet de kontakten og ble skyldt harmløse i land, skriver forfatteren Walter Isaacson i boka med navnet «Elon Musk».
Det er ikke spesifisert når dette skal ha skjedd.
– Hvordan er jeg involvert i denne krigen?
Etter at Russland forstyrret Ukrainas kommunikasjonssystemer rett før invasjonen i februar 2022, gikk Musk med på å gi Ukraina millioner av dollar i form av SpaceX-lagde Starlink-satellitterminaler.
Disse ble avgjørende for Ukrainas militære operasjoner.
Selv om mobiltelefoner og deler av internettet hadde blitt ødelagt, tillot Starlink-satellittene Ukraina å kjempe og holde kontakten.
I utdraget fra boken står det at Musk begynte å tvile på sin forsyning av satelittene da Ukraina begynte å bruke Starlink-terminaler for offensive motangrep mot Russland,.
– Hvordan er jeg involvert i denne krigen?, skal Musk ha spurt, ifølge forfatter Isaacson.
– Starlink var ikke ment å være involvert i kriger. Det var til at folk kunne se Netflix og slappe av, og komme seg på nett for å gjøre skolearbeid og gode fredelige ting, ikke droneangrep, skal milliardæren ha sagt videre.
Musk svarer på påstandene
Elon Musk svarte på påstandene natt til fredag, naturligvis på X/Twitter, som han selv eier.
– Starlink ble ikke aktivert i de aktuelle regionene. SpaceX deaktiverte ikke noe, skriver Musk.
– Det kom en nødforespørsel fra myndighetene om å aktivere Starlink helt til Sevastopol. Den åpenbare hensikten var å senke det meste av den russiske flåten mens den var ankret. Hvis jeg hadde gått med på forespørselen deres, ville SpaceX vært eksplisitt medskyldig i en større krigshandling og konflikteskalering, skriver Musk videre.
Skal ha tekstet med Ukrainas visestatsminister
I boken hevder Isaacson at Musk ringte president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, den amerikanske hærens øverste leder, general Mark Milley, og den russiske ambassadøren i USA, for å ta opp sine bekymringer.
I en tekstmelding skal Ukrainas tidligere visestatsminister, Mykhajlo Fedorov, ha bedt Musk om å gjenopprette tilkoblingen ved å fortelle om ubåtdronenes evner, ifølge Isaacson.
– Jeg vil bare at du - personen som forandrer verden gjennom teknologi - skal vite dette, skal Fedorov ha skrevet til Musk.
Musk skal ha svart at han var imponert over utformingen til ubåtdronene, men at han ikke ville slå på satellittdekning igjen for Krim-halvøya fordi Ukraina «nå går for langt og inviterer til et strategisk nederlag», ifølge Isaacson.
Starlinks betydning i krigen har ikke avtatt.
Senest forrige uke anklaget USA og deres «Five Eyes»-allierte russiske hackere for å sikte mot ukrainske kommandanters kommunikasjon på slagmarken.